Харківські депутати опинилися в центрі уваги

3373
Експерти підбили підсумки роботи парламенту.


Верховна Рада 8-го скликання працювала більш плідно, ніж попереднього. Про це свідчать дані звіту, підготовленого членами громадської мережі ОПОРА.

Так, за рік, минулий з дня обрання уряду, Верховна Рада провела 89 робочих пленарних днів (в той час як депутати минулого скликання провели всього 78).

При цьому експерти відзначають, що дисципліна народних обранців і раніше далека від ідеалу. За рік всього 9 нардепів відвідували всі пленарні засідання, і лише 34 депутата регулярно присутні під час роботи в комітетах.

Як свідчать результати дослідження, найменше показувався в Раді депутат Андрій Білецький, який відвідав всього 3% пленарних засідань. Серед «прогульників» числиться і Дмитро Ярош (6%). Ярослав Москаленко відвідав 19% засідань.

При цьому за минулий рік Верховна Рада розглянула більше 4 780 зареєстрованих законопроектів і проектів постанов, з яких 765 (16%) були затверджені і стали законами.

Внесли свій внесок у законотворчість і депутати, що представляють Харківський регіон.

Активно працювали нардепи від фракції «Об'єднання« Самопоміч »Роман Семенуха і Ярослав Маркевич. Так, Семенуха підготував 34 законопроекти, 14 з яких були подані на друге читання в парламент. Маркевич представив 30 законопроектів (12 з них направлені на друге читання).

Плідно попрацювали депутати від «Народного фронту». Так, радник голови МВС Антон Геращенко подав 43 законопроекту (7 вирушили на друге читання); Олександр Кірш - 41 (2 з них пішли на друге читання). Ірина Єфремова подала 22 законопроекту (1 потрапив на друге читання), а Ігор Котвицький - 16.

Представники «Блоку Петра Порошенка» Сергій Тригубенко і Михайло Кобцев підготували 10 і 23 законопроекту відповідно. При цьому 4 проекту закону Тригубенко вирушили на друге читання, а у Кобцева - 19.

Єдина харків'янка від Радикальної партії Олена Кошелєва подала 28 законопроектів (7 пішли на друге читання).

Представник партії «Воля народу» Анатолій Гіршфельд підготував 22 проекту закону (3 вирушили на друге читання).

Член партії «Відродження» Володимир Кацуба подав всього 2 законопроекту, Олександр Біловол - 11, Віктор Остапчук - 13 (2 вирушили на друге читання), Валерій Писаренко - 26 (8 з них на друге читання), Дмитро Святаш - 15 (2 на друге читання), Віталій Хомутинник - 7 (2 на друге читання).

Представник «Опозиційного блоку» Михайло Добкін подав 3 проекту закону, Дмитро Шенцев - 5, Ігор Шурма - 10 (3 пішли на друге читання), Євген Мураєв - 27 (1 на друге читання). А ось Дмитро Добкін не подав жодного законопроекту.

Позафракційні депутати також активно попрацювали. Так, Олександр Фельдман подав 41проект закону, Анатолій Денисенко - 13 (8 вирушили на друге читання), Володимир Мисик - 16 (3 пішли на друге читання).

Як зазначає голова ради Лабораторії законодавчих ініціатив Ігор Когут, недостатньо висока ефективність роботи парламенту пов'язана з надмірною кількістю законодавчих ініціатив.

«Сьогодні великою проблемою всіх нас є занадто велика кількість законопроектів, які реєструються у Верховній Раді. Це дуже часто речі, які третьеочередние в пріоритетах, а через це втрачаються ключові пріоритети для країни », - упевнений експерт.

Також читайте: