Харків досягне рівня європейських столиць

2562
Згуртованість людей здатна змінити країну на краще.


Харків може стати успішним, а головне - комфортним для життя мегаполісом. Для цього є всі необхідні передумови - освітній та економічний потенціал, а головне - енергія небайдужих харків'ян і їх бажання робити своє місто краще. Саме на підтримку активних городян розраховує Тарас Ситенка - кандидат на пост голови Харкова від «Самопомочі».

Для самого Тараса Ситенка характеристика «небайдужий» підходить якнайкраще. Успішний бізнес 42-річний харків'янин поєднує з роботою лікаря - фактично багаторічним волонтерством. До слова, у Харкові Тарас Ситенка відомий, насамперед, як талановитий лікар, який працює в Інституті ортопедії. Також він - активний учасник Майдану 2004 року і Революції гідності 2014 року. «Громадянин повинен впливати на владу, а згуртованість людей здатна змінити країну на краще», - упевнений Тарас Ситенко.

Він упевнений: у Харкові команда «Самопомочі» здатна досягти таких же вражаючих результатів, яких домоглися їх соратники на чолі з Андрієм Садовим у Львові. «Головне, - підкреслює Ситенка, - у нас є бачення майбутнього нашого міста і розуміння, як він повинен змінюватися».

- Яким чином Харків можна вивести на рівень європейських та світових міст, щоб він став по-справжньому успішним?

- Якщо говорити глобально, то потрібно від латання дірок у прямому і переносному сенсі перейти до стратегічного планування та реалізації стратегії розвитку міста. Ми, як у відомому прислів'ї, не настільки багаті, щоб купувати дешеві речі. Це означає, що ми, якщо хочемо вижити як мегаполіс, повинні будемо зробити якісний стрибок, який, можливо, допоможе нам випередити навіть провідні міста світу.

Зрештою, я впевнений, Харків повинен стати містом рівної доступності. Тобто кожен житель Харкова повинен отримувати в кожному районі міста однаково якісні дошкільна і шкільна, вища та післядипломна освіта, медичну допомогу будь ступінь складності, повноцінну культурне життя, громадянські свободи і достатній рівень особистої безпеки. Простіше кажучи, якість життя в центрі і на околицях має бути однаково високим.

Цього треба досягти і зробити так, щоб Харків став містом, звідки не хочеться їхати окрім як для подорожей.

- На Вашу думку, які основні зміни в життєдіяльності Харкова потрібні в першу чергу?

- Перше - це стратегічне планування. Друге - потрібно покінчити із закритістю влади, тіньовим розподілом бюджету і встановити жорсткий громадський контроль за цими процесами: прийняттям рішень і витрачанням коштів. Необхідно впровадити електронний уряд, а також залучити експертні кола, учених і громадськість до розробки стратегії міста.

Боротьба з штучними монополіями і контроль над природними.

- «Самопоміч» пропонує повне перезавантаження влади. Чи немає в цьому загрози для стабільності роботи міського господарства?

- Існує відома притча про банк з солоними огірками: якщо в банку з розсолом покласти свіжий огірок, то через якийсь час він теж стане солоним. Солона вода - це наша корумпована чиновницька середу і правила гри в ній. Насамперед, потрібно міняти ці правила.

Вже зараз механізмів і важелів, які є у міста, достатньо для того, щоб цю солону воду у себе ми могли поміняти.

Перше, що я зроблю після перемоги на виборах - оголошу конкурс на керівників усіх комунальних підприємств міста.

Хочу також нагадати, що «Самопоміч» вимагає стовідсоткового поновлення судів - прибрати всі сто відсотків діючих суддів і замінити їх новими людьми. Чи викличе це колапс судової системи? Навіть якщо і викличе, то це буде колапс прогнилої і збоченій судової системи. Так і в міському господарстві - зміна керівників комунальних підприємств тільки скасує корумповані правила гри, але ніяк не позначиться на роботі цих підприємств та установ. Рядові працівники і співробітники тільки привітають такі зміни.

- Ви в політиці - не новачок. Що змусило Вас - успішного бізнесмена і лікаря - зайнятися політичною діяльністю?

- Розуміння того, що країна повинна змінитися і в політику мають прийти представники «середнього класу». У будь-якій успішній країні світу середній клас - це рушійна сила розвитку, основа економіки. І саме середній клас визначає порядок денний країни. В Україні ж у політиці або представники олігархії, або популісти, тому інтереси середнього класу не враховуються.

- Що дає вам впевненість в тому, що Ви можете перемогти?

- У мене і нашої команди є розуміння того, яким повинен бути Харків майбутнього, і знаю, що наші переконання розділяють більшість харків'ян.

Джерело: Харківський тиждень

Повну версію інтерв'ю читайте тут.

Також читайте: