Європейці не оцінили українські банки

2230
Земляки очолили ганебний рейтинг.


Фінансові установи України визнані одними з найгірших у світі. За показником надійності українські банки зайняли останнє, 140-е місце. Про це свідчать дані звіту «Global Competitiveness Report», озвученого на Всесвітньому економічному форумі в Давосі.

Не надто добре експерти оцінили і регулювання фондового ринку України. За цим показником наша країна опинилася на 135-му місці з 140.

Такі результати фінансових аналітиків не дивують, оскільки за підсумками 2015 гривня девальвувала на 48,7%, посівши третє місце в рейтингу найбільш слабких валют країн Європи та СНД (у лідерах - казахстанський тенге і білоруський рубль). У цілому за останні два роки гривня впала на 193,4%, що є найбільшим показником в Європі та СНД.

При цьому Президент України Петро Порошенко, судячи з усього, цілком задоволений такими результатами. В ході недавньої прес-конференції глава держави похвалив главу Нацбанку України Валерію Гонтареву «за стабілізацію банківської системи».

«Мені радять нікого не хвалити, але я піду на цей непопулярний крок. Я хочу висловити слова задоволення діяльністю голови НБУ. У банківській системі проблеми накопичувалися з 2008 року. Величезна кількість банків-пустушок, які мали тільки політичне чи олігархічне прикриття, інфікували всю банківську та економічну систему. На сьогоднішній день від цієї інфікованості країну вдалося в значній мірі захистити », - заявив Петро Порошенко.

При цьому глава держави додав, що Валерію Гонтареву висунули на звання кращого глави Центробанку в світі.

«Для мене це стало приємною новиною», - зазначив Президент.

Тим часом за версією американського видання Global Finance Валерія Гонтарєва визнана одним з найменш успішних глав центробанків світу за підсумками 2015 року. Діяльності глави НБУ експерти видання присвоїли рівень «С». Вона знаходиться на одній сходинці з керівниками національних банків Іраку та Нігерії і ненабагато випереджає глав ЦБ Венесуели, Гватемали і Узбекистану. Іншими словами, Валерія Гонтарєва потрапила до десятки найгірших банкірів світу.

Злі язики подейкують, що Петро Порошенко просто переплутав показники, коли говорив про діяльність Валерії Гонтарєвої.

Більше того - Нацбанк уже заявив, що не висував Валерію Гонтареву на здобуття звання найуспішнішого банкіра.

«Національний банк України не звертався до жодного з видань з пропозицією висунути Валерію Гонтареву кандидатом на участь у рейтингу», - наголошується в повідомленні НБУ.

Так що простим українцям залишається тільки гадати, що було б з економікою країни, якби НБУ не очолював найгірший у світі банкір. І що було б з курсом національної валюти, який, до слова, сьогодні становить майже 27 гривень за долар, що в три рази вище, ніж було до призначення Гонтаревої.

Також читайте: