Депутати згадали про скандальний закон

2916
Нардепи зібралися знову переписати Конституцію.


Перейнялися народні обранці і питанням щодо внесення змін до Конституції щодо децентралізації влади.

Даний законопроект передбачає відхід від централізованої моделі управління в державі, забезпечення здатності місцевого самоврядування та побудова ефективної системи територіальної організації влади в Україні, а також реалізацію положень Європейської хартії місцевого самоврядування.

Попередньо законопроект був схвалений 31 серпня 2015. Голосування тоді закінчилися трагедією. Того дня під стінами Верховної Ради відбулися зіткнення, в результаті яких загинули четверо службовців Нацгвардії. «Яблуком розбрату» виявився пункт, в якому йшлося про так званий особливому статусі Донбасу.

Днями прем'єр-міністр Арсеній Яценюк раніше виступив за проведення референдуму з Конституції України, аргументувавши це тим, що тільки народ має право визначати, яким буде Основний Закон. Глава уряду також підкреслив, що такий крок буде «прямим народовладдям у вільній і демократичній країні».

Однак прем'єр не уточнив ні термінів проведення референдуму, ні конкретних планів дій.

У той же час президент Порошенко стверджує, що для внесення змін до Конституції щодо федералізації України ніякої референдум не потрібен, а достатньо узгодження тексту президентом з партнерами.

«Якщо ми не будемо координувати свої дії з нашими партнерами - маємо великий ризик залишитися один на один з Росією, без жодної підтримки. Я не дам можливості безвідповідальним політичним силам це зробити», - заявив президент.

Глава держави домовився з прем'єр-міністром пом'якшити риторику і утримуватися від критики один одного. Також сторони досягли домовленості про те, що Яценюк не просуватиме питання змін до Конституції шляхом референдуму.

На думку експертів, нескінченне обговорення Конституції - це всього лише спосіб відволікти увагу від нагальних проблем. Про це заявив експерт з конституційного права Олександр Москалюк.

«Існують більш важливі проблеми, ніж постійне обговорення змін до Конституції. Крім того, цей процес у нас дуже політизований», - зазначив експерт.

Він також нагадав, що Конституція України зразка 1996 року відповідає європейським стандартам, а розділ, що регулює права, свободи та обов'язки осіб, вважається одним з кращих у світі.

Також народні обранці перейнялися долею коаліційної угоди.

Президент Петро Порошенко і прем'єр-міністр Арсеній Яценюк заявили, що не будуть проти, якщо документ оновлять. Спікер Володимир Гройсман також підтримав цю ідею.

«Я ще в листопаді висловив думку, що можна було б оновити коаліційну угоду, проаналізувати, як воно виконано за рік, оновити його, і під ці завдання оновити склад Кабміну», - повідомив Гройсман.

Також читайте: