Депутати вирішили боротися зі згубною звичкою

2495
Нардепи розповіли, що треба робити з алкоголем.


З полиць українських супермаркетів можуть зникнути деякі акційні товари. Під удар потрапить в першу чергу алкоголь, який іноді продають в комплекті з дрібними товарами. Відповідний законопроект вже зареєстрований у Верховній Раді.

На думку авторів документа, реалізація алкогольних напоїв в складі товарних наборів за привабливими цінами підвищує попит покупців на цей товар і зростання продажів, а в підсумку заохочує і його вживання.

«У магазинах раз у раз з'являються так звані акційні пропозиції, коли разом з алкоголем продають якусь посуд, чарки, дрібні подарункові товари або пляшку безалкогольного напою. Або, наприклад, алкогольні напої конкретної торгової марки продаються за значно зниженою ціною. Таким чином продавці змушують звернути увагу на алкоголь людей, які, можливо і не збиралися його купувати», - пояснюють автори законопроекту.

Харків'яни неоднозначно поставилися до ідеї політиків.

«Чесно кажучи, завжди дивували такі формулювання «може звернути увагу тих, хто не збирався його купувати». Якщо мені не потрібна горілка, я її не буду купувати з будь-якими акціями. А якщо людина залежна, то він купить спиртне в будь-якому випадку», - говорить Андрій.

«Наші нардепи вирішили дати продавцям урок маркетингу, чи що? - дивується Ярослав. - У будь-якому супермаркеті повно акційного алкоголю. Тобто так його продавати можна. А в комплекті з чарками не можна. Де логіка?»

«Це що ж тепер - треба буде горілку і огірки окремо купувати? Ех, доведеться два рази бігати в магазин, - сміється Максим. - А якщо серйозно, то якщо депутати вирішили боротися з алкоголем, то чи не краще було в такому випадку заборонити взагалі всю рекламу спиртного, в тому числі зовнішню?».

Схоже, народні депутати вирішили оголосити спиртних напоїв рішучий бій. Так, з 1 січня 2016 року в Україні зросли ставки акцизного податку на спиртові дистиляти та спиртні напої. Це пов'язано з тим, що в кінці минулого року Кабмін подав до Верховної Ради законопроект №3630 «Про створення конкурентних умов в оподаткуванні та стимулюванні економічної діяльності в Україні».

Згідно з документом, з початку року підвищується акциз на лікеро-горілчані вироби та пиво в два рази - до 141,06 грн. за 1 літр 100% спирту і 2,48 грн. за 1 літр пива.

Більш того, ключовий кредитор України - Міжнародний валютний фонд - пропонує можновладцям протягом двох років ще підвищити ставки акцизів на пиво і міцний алкоголь.

«Рекомендуємо підвищити протягом двох років акцизи на пиво до 3,10 грн. за літр, на вино - до 0,1 грн./літр, на міцний алкоголь - до 123 грн./л », - йдеться в звіті МВФ.

Як обгрунтування необхідності підвищення акцизів фахівці МВФ відзначають девальцацію національної валюти.

«Гривня знецінилася на 100% за період з березня 2014 року, коли в податковий кодекс було внесено зміни про підвищення ставок акцизного податку. Рівень інфляції в порівнянні з аналогічним періодом минулого року становить 60%, в результаті чого частина акцизних зборів в роздрібних цінах знижується. Таким чином, ставки акцизного податку на тютюнові вироби та алкогольні напої стали чи не найнижчими в порівнянні з країнами інших країн регіону, особливо з членами Євросоюзу», - наголошується в повідомленні Міжнародного валютного фонду.

Тим часом на думку експертів, подальше підвищення акцизних ставок на алкоголь призведе до скорочення обсягів виробництва і збільшення нелегального обороту.

«Українці стали менше пити легальний алкоголь, але в цілому менше пити не стали - люди переходять на самогон і дешевий сурогат, - говорить Генеральний директор асоціації« Укргорілка »Володимир Остапюк. - Надалі нелегальний оборот і кількість контрафакту буде тільки рости, відповідно, збільшиться кількість отруєнь і смертей від вживання сурогату».

Також читайте: