Депутати провалили найважливіший закон

2736
Реформа ЖКГ відкладається на невизначений термін.


Нардепи відклали розгляд законопроекту №1581-д «Про житлово-комунальні послуги». За нього проголосували всього 186 парламентаріїв при необхідному мінімумі в 226.

Документ припускає демонополізацію ринку послуг ЖКГ і регулює можливість найму мешканцями багатоквартирних будинків керуючих на основі загального договору.

Як наголошується в пояснювальній записці до документа, законопроект регулює відносини між споживачами та постачальниками комунальних послуг, у тому числі питання установки лічильників.

При цьому законопроект позбавляє місцеві органи влади права встановлювати тарифи на ряд послуг. Зокрема, це стосується переробки та захоронення побутових відходів, централізованого опалення та постачання холодною водою.

«В даному законопроекті передбачено, що жителі і споживачі будуть укладати договори на отримання всього комплексу послуг ЖКГ: на послуги з управління, водопостачання, теплопостачання, поводження з відходами, газ і електрику», - повідомила заступник голови комітету з питань будівництва, містобудування та житлово -комунального господарства Альона Бабак.

Народні обранці ухвалили рішення відправити законопроект на доопрацювання.

«Цей проект, на жаль, не виконує задекларовану мету. Він захищає тих, хто надає комунальні послуги, але він абсолютно не захищає права тих, хто їх споживає», - сказав депутат Іван Крулько.

Також депутати відхилили раніше прийнятий у третьому читанні законопроект № 1558-1 «Про реструктуризацію зобов'язань за кредитами в іноземній валюті».

Раніше цей документ ветував Президент України Петро Порошенко.

«Не можу підтримати пропоновані Законом, що надійшов на підпис, порядок та умови реструктуризації зобов'язань за кредитними договорами в іноземній валюті в національну валюту України і тому пропоную Закон України« Про реструктуризацію зобов'язань за кредитами в іноземній валюті "відхилити», - йшлося в пропозиціях президента до закону.

За подолання вето глави держави проголосували лише 54 нардепи при необхідних 300.

Документом встановлювалося, що кредитори за письмовою заявою позичальників, що мають діючі невиконаних (на момент набрання чинності цього закону) зобов'язання за споживчими кредитами, зобов'язані провести реструктуризацію зобов'язань по таких позиках на умовах і в порядку, визначених цим законом.

Кредиторам також заборонялося встановлювати для позичальників додаткові зобов'язання по сплаті будь-яких платежів, зборів, комісій на свою користь за проведення реструктуризації зобов'язань за кредитними договорами.

Також читайте: