Боротьба з корупцією. Віз і нині там

2207
Українські корупціонери лідирують у світовому рейтингу.


За рівнем корупції Україна знаходиться на 142 місці з 175 країн. Про це повідомила заступник міністра фінансів України Оксана Маркарова.

«Світ бачить Україну такою: 142 місце серед 175 країн світу за рівнем корупції, 129 місце серед 180 за рівнем свободи преси, 162 місце серед 178 країн за рівнем економічної свободи», - розповіла Маркарова.

За рік, незважаючи на всі заяви керівництва країни, Україна не поліпшила свої позиції: у 2014-му країна також займала 142 місце в рейтингу країн за рівнем корупції.

Тим часом віце-президент США Джо Байден заявив, що ні в одній іншій країні світу корупція не процвітає так, як в Україні.

«Корупція не дозволяє країні побудувати успішну демократію», - зазначив Джо Байден.

А ось губернатор Одеської області Михайло Саакашвілі попросив Національне антикорупційне бюро перевірити звинувачення, які пред'явив йому голова комітету Верховної Ради з питань економічної політики Андрій Іванчук.

«Я хочу, щоб перевірили звинувачення щодо мене, а потім перевірили самих обвинувачів», - заявив Саакашвілі.

Тим часом гучні справи, про які було заявлено на всю Україну, так і завершилися нічим: вина підозрюваних не була доведена.

Зокрема, визнано невинним ректор Національного університету податкової служби Петро Мельник, якого звинувачували у хабарництві. Скандальний педагог був затриманий 27 липня 2013 при отриманні від двох громадян України хабарів у розмірі 40 тис. І 80 тис. Грн. за надходження їхніх родичів у вуз, яким він керував.

Однак влітку 2015 Ірпінський міський суд зняв усі звинувачення з Петра Мельника: служителі Феміди визнали ректора невинним.

Залишився без покарання і мер Полтави Олександр Мамай, якого також звинувачують у корупції. Полтавський міський голова і зовсім зник з будівлі Жовтневого районного суду, де розглядалася його справа.

Під час третього 10-хвилинної перерви Мамай вийшов на вулицю, сів у свою машину і поїхав у невідомому напрямку.

Тим часом новостворене Національне антикорупційне бюро анонсувало нові гучні затримання. Про це заявив прокурор Генеральної прокуратури Владислав Куценко.

На думку Куценко, НАБУ повинно розпочати свою роботу «з чистого аркуша».

«Якщо ми зараз завантажимо антикорупційну прокуратуру і НАБУ томами справ, то їм буде складно продемонструвати суспільству свою роботу», - заявив Владислав Куценко.

За його словами, в даний час ці питання узгоджуються, розробляється порядок передачі справ до НАБУ з органів прокуратури.

«Десь через тиждень, можливо, менше або трошки більше, в залежності від того, як нам буде допомагати оперативна слідча удача, ви вже побачите реальні затримання новими детективами НАБУ та антикорупційної прокуратури», - запевнив Куценко.

Також читайте: