Адмінресурс і фальсифікації спотворять реальне волевиявлення харків'ян

3160
Експерти прогнозують, що цього року місцеві вибори пройдуть із застосуванням брудних технологій.


Представники політичної сили «Об'єднання« Самопоміч »заявляють, що не допустять застосування адміністративного ресурсу та фальсифікацій результатів виборів у Харківщині.

Сьогодні Харківська міська територіальна виборча комісія блокує призначення на керівні посади районних територіальних виборчих комісій представників «Об'єднання «Самопоміч».

На думку представників політсили, це грубо порушує норми виборчого законодавства, демократичність виборчого процесу, основні принципи формування виборчих комісій як спеціалізованих незалежних колегіальних органів публічної влади.

Згідно з чинним законодавством Харківська міська територіальна виборча комісія створила робочу групу з формування районних територіальних виборчих комісій. Робоча група розробила і погодила механізм формування районних територіальних виборчих комісій. Однак тритижневі напрацювання робочої групи були грубо проігноровані. На керівні посади в районних територіальних комісіях призначаються особи з сумнівним минулим, які мали пряме відношення до Партії регіонів чи політичним силам, які співпрацювали з режимом Януковича.

«Об'єднання« Самопоміч »констатує факт: Харківська міська територіальна виборча комісія в нинішньому складі не є незалежним колегіальним органом публічної влади», - йдеться в заяві.

З 18 членів Харківської міської ТВК троє представляють політичну партію «Блок Петра Порошенка «Солідарність» і два - політсилу «Народний фронт», які йдуть на вибори єдиним списком. Разом зі своїм сателітами вони повністю контролюють процес прийняття будь-яких рішень. Таким чином, готується грунт для спотворення результатів голосування із застосуванням адміністративного ресурсу.

«Об'єднання« Самопоміч »впевнено заявляє, що не допустить фальсифікації результатів виборів на Харківщині та буде відстоювати прозорість виборчого процесу всіма законними методами.

«Ми закликаємо всі демократичні політичні сили, громадські організації, які стежать за дотриманням виборчого законодавства, ЗМІ, приєднатися до нашого протесту проти адміністративного свавілля, яке чиниться в Харківської ТВК», - наголошується в повідомленні.

Також «Об'єднання« Самопоміч »вимагає від Центральної виборчої комісії якнайскоріше надати роз'яснення щодо механізму утворення районних територіальних виборчих комісії.

Ні для кого не секрет, що в ході виборчого процесу деякі кандидати не гребують використовувати нечесні методи боротьби, включаючи горезвісні «каруселі» і фальсифікації при підрахунку бюлетенів.

Величезну роль тут грають і структури, які повинні забезпечувати чесність проведення виборів і об'єктивність підведення результатів виборчих перегонів, пише «Лівий берег».

Центрвиборчком України вже сформував склад 640 обласних, районних та міських територіальних виборчкомів.

Керувати Харківської міської виборчої комісією буде Анна Біндіч від «БПП». Вона не новачок у своїй справі. У 2014 році вона вже була секретарем в комісії - тільки тоді від Блоку Юлії Тимошенко (до слова, в 2012-му і 2010-му рр. Анна Біндіч теж була в комісії від БЮТ). Також в активі Біндіч - членство в комісії на парламентських виборах у тому ж 2014 році, але вже від Української платформи «Собор».

Заступником Анни Біндіч став Олег Бондаренко від Української партії «Єдність». На парламентських виборах в 2012 році він був головою облвиборчкому від партії «Русь єдина», а в 2010-му - членом комісії від кандидата в президенти Віктора Януковича.

Секретарем Харківської міської виборчої комісії стала Тетяна Каменєва від «Нової демократії». На вбора-2014 Каменєва була членом комісії від партії «Україна Майбутнього», в 2012-му - секретарем ОВК від партії «Російський блок», в 2010-му - членом комісії від кандидата в президенти Віктора Януковича.

Експерти прогнозують, що при подібному розкладі, а також відсутності в комісіях представників усіх політсил не виключені різні махінації при підрахунку голосів.

Також читайте: