Президент постав перед Фемідою

2322
Вищий адміністративний суд України визнав протиправною бездіяльність Петра Порошенка.


Глава держави не вніс до Верховної Ради подання про звільнення 12 членів Центральної виборчої комісії.

Як зазначено в рішенні суду, звільнення повинно стосуватися Астахової, Данилевського, Жиденко, Лукаш, Магери, Охендовського, Райковського, Усенко-Чорної, Чупахіна, Швець, Шелестова і Шелудько. Термін повноважень більшості з них закінчився ще в серпні 2014 року.

«Рішення суду цілком логічно: бездіяльність глави держави є протиправним. Адже, згідно з Конституцією, Президент повинен своєчасно вносити до Верховної Ради кандидатури про призначення членів ЦВК. У Конституції не передбачено жодних підстав, які дозволяють Президенту вчасно цього не робити. Мотивування політичними аргументами на кшталт наближення виборів - дострокових або НЕ дострокових - не може бути виправданням бездіяльності Президента », - зазначила експерт з питань конституційного права Центру політико-правових реформ Юлія Кириченко.

Експерт також пояснила, що Вищий адміністративний суд не зобов'язав президента внести до ВР подання на призначення нових членів ЦВК.

«Тут досить висновки суду про протиправність дій президента. Порошенко повинен відреагувати і виконати рішення - терміново внести кандидатури на посади членів ЦВК до Верховної Ради. Президент правової, демократичної країни не може собі дозволити проігнорувати рішення суду », - підкреслила Кириченко.

Також читайте: