Чи дозволять українцям доторкнутися до слуг народу

2304
Венеціанська комісія не рекомендує знімати недоторканність c українських депутатів.

В Україні триває процес підготовки Конституційної реформи. Днями Європейська комісія «За демократію через право» схвалила зміни до основного закону держави щодо децентралізації. Однак експерти Ради Європи розкритикували пропозицію українського парламенту позбавити депутатів недоторканності.

«Для боротьби з корупцією дійсно необхідно обмежити парламентську недоторканність. Однак за умови крихкої демократії, такій як в Україні, де, як було проінформовано Венеціанську комісію, широко поширена судова корупція, повне зняття депутатської недоторканності може загрожувати роботі та автономії парламенту», - сказано у висновку Венеціанської комісії щодо змін до Конституції.

Так, один з експертів Сергіо Бартолі заявив, що в такій ситуації депутати будуть дуже уразливі і не зможуть навіть доїхати на засідання парламенту, якщо їм хтось захоче перешкодити, наприклад «банально зупинить даішник».

 «ГХ» поцікавився у слуг народу їх думкою з цього питання.

Так, народний депутат Вадим Денисенко вважає, що недоторканність час знімати. Мовляв, від неї ні холодно, ні жарко, а саме слово лише викликає роздратування у людей.

«Років 10 тому ми зняли недоторканність з депутатів райрад і нічого не змінилося. Зараз ми проголосували за зняття недоторканності, віддали в Конституційний суд, він вніс свої правки і тепер будемо ухвалювати їх. Потім знову віддамо в КС, якщо він схвалить - проголосуємо за зняття. Затягнеться ця процедура надовго? Не думаю. Якщо все піде нормально, то до дня місцевих виборів, до 25 жовтня закон буде ухвалений», - розповів Денисенко.

Нардеп Михайло Добкін вважає, що зняття недоторканності дозволить владі чинити тиск на депутатів і утримувати їх в коаліції, де останнім часом існують розбіжності.

«Я вважаю, це один із способів утримувати людей у ​​провладних фракціях «на страху». Як приклад можу навести Харківську облраду, де з депутатів давно зняли недоторканність. Людей, які з іншими політичними силами пройшли в облраду, в останні півроку «переконали» перейти в провладні фракції. Одних «переконували» за допомогою прокуратури, інших - міліції, третіх - погрозами звільнення», - прокоментував Добкін.

Народний депутат Андрій Іллєнко вважає, що скасувати недоторканність буде не так просто, як здається.

«Незважаючи на те, що всі партії, йдучи на вибори, підтримували зняття депутатської недоторканності, думаю, що набрати потрібні для ухвалення цього закону 300 голосів буде нелегко. Звичайно, при знятті недоторканності мають бути якісь процедурні обмеження. Наприклад, гарантії того, що депутата не засудять за його виступи і голосування. Але такого, щоб нардеп збив людину і його не могли затримати через недоторканність - це нонсенс», - висловив свою думку Іллєнко.

Фото: nstarikov.ru

Також читайте: