Народні депутати проголосували проти української мови

2492
Верховна Рада не підтримала законопроект, який вимагає від українських чиновників знання державної мови.


За відповідний документ 20 травня проголосували лише 152 нардепи при мінімально необхідних 226-ти.

Даний законопроект передбачав норму, згідно з якою право на держслужбу мають особи, які володіють українською мовою на рівні, необхідній для виконання ними посадових обов'язків.

У пояснювальній записці до документа йдеться, що він спрямований на забезпечення виконання конституційної норми про всебічний розвиток і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя.

У свою чергу голова Верховної Ради України Володимир Гройсман зазначив, що питання володінням держслужбовцями державною мовою вже прописано в законі «Про державну службу», та порадив нардепам ще раз перечитати цей документ.

Варто зазначити, раніше в.о. президента України Олександр Турчинов заявляв про те, що «загальнодержавною мовою є українська», і відмовлявся підписувати рішення Верховної Ради про скасування скандального закону «Про засади державної мовної політики».

«Ми не можемо мови всіх меншин, які є в Україні, записати в Конституцію. Є титульна українська мова, і це мова державна, що є стрижнем, на якому будується українська держава», - заявляв Олександр Турчинов.

Фото: rupor.info

Також читайте: