Місцеві вибори можуть пройти за новими правилами

2322
Депутати готуються внести в Раду відповідний законопроект.


Законопроект «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» передають на розгляд профільного комітету Верховної Ради та для підготовки до першого читання.

Про це 26 травня повідомив голова Верховної Ради України Володимир Гройсман.

Як зазначив спікер парламенту, згідно із законопроектом, у невеликих містах, селах і селищах вибори пройдуть за мажоритарною системою, а у великих містах буде діяти система відкритих списків.

Як зазначив Володимир Гройсман, зараз тривають дискусії про проведення виборів на рівні районів та областей.

Спікер також зазначив, що багато питань викликає відсоток прохідного бар'єру на виборах.

«Є пропозиції забезпечити прохідний бар'єр на рівні 5% для партій, а якщо будуть блоки, то на рівні 7%. Звучали також ініціативи, щоб залишити прохідний бар'єр в еквіваленті відсотків мандатів, але остаточного рішення з цього приводу немає», - сказав Володимир Гройсман.

На думку гендиректора Комітету виборців України Олексія Кошеля, місцеві вибори 2015 року повинні проходити з дотриманням чотирьох головних вимог. По-перше, повинна діяти заборона або обмеження комерційної політичної реклами на телебаченні та радіо. На думку Олексія Кошеля, кандидати повинні спілкуватися з виборців не гаслами і картинками, а пропонувати ідеї. Крім того, рекламні ролики повинні бути не коротше однієї хвилини.

«Як наслідок, у великих містах виборча кампанія може стати в 3-4 рази дешевше, і всі кандидати отримають рівні можливості», - упевнений Олексій Кошель.

По-друге, вибори повинні проходити в два тури - незалежно від чисельності населеного пункту. Адже через велику кількость кандидатів часто політики спрямовують свої виборчі кампанії не на перемогу, а на отримання більшої кількості голосів у першому турі. Для цього голоси виборців навмисне розтягуються між різними кандидатами.

Третьою вимогою є введення багатомандатної мажоритарної складової, щоб виборець міг віддати свій голос за кількох представників або однієї партії, або різних політичних сил. На думку Олексія Кошеля, це в рази зменшить механізми підкупу на виборах.

Четвертою вимогою залишається обов'язковість виборів за відкритими партійними списками. При цьому списки повинні бути складені якомога простіше, щоб люди могли відразу розібратися, як потрібно голосувати.

Фото: komanda777.livejournal.com

Також читайте: