Кнопкодавство в Раді: хто кращий піаніст (ФОТО, ВІДЕО)

2593
З початку роботи нового парламенту зафіксовано близько 40 випадків голосування за «себе і того хлопця» з боку народних депутатів.


Лідером в рейтингу кнопкодавів, складеним активістами громадського руху «Чесно», є урядова фракція «Народний фронт». Так, її представники були викриті в дев'яти випадках неперсонального голосування.

Наших кнопкодавов не перекнопкодавить

Зокрема, під приціли відеокамер представників засобів масової інформації потрапила скандально відома депутат, екс-журналіст Тетяна Чорновіл. Її спіймали «на гарячому», коли нардеп вирішила проголосувати за свою відсутню колегу по цеху Олену Ледовських. При цьому голос від Ледовських був врахований, а парламентарії, що відмітили порушення з боку Тетяни Чорновіл, всього лише погрозили їй кулаком.

Викрили в кнопкодавстві і голову комітету під питань оборони і нацбезпеки Сергія Пашинського. Політик оперативно встигав проголосувати спочатку за себе, а після - за депутата Сергія Драюка.

Приступ медиачувствительности

На факті неперсонального голосування попався також нардеп Євген Балицький. Він проголосував за чотирьох колег, які на той момент були відсутні в залі засідань.

А вчора, 3 червня, інтернет-простір підірвало фото нардепа Мустафи Найєма, який був спійманий на голосуванні з чужого пульта.

Цікаво, що Найєм колись запевняв, мовляв, ніби з чужих пультів голосують виключно за гроші. Але це, зрозуміло, стосується тільки продажних депутатів. А чесним журналістам можна і проголосувати кілька разів.

Год спустя, или Виртуальная встреча политических «друзей»

Торік в залі засідань теж було зафіксовано чимало випадків голосування «за себе і за того хлопця».

Так, під час голосування за закон «Про Держбюджет на 2015 рік» в грудні 2014 року у Верховній Раді зафіксовано сім випадків голосування народних депутатів одночасно за кількома картками.

Зокрема, нардеп від партії «Народний фронт» Валерій Бабенко проголосував за трьох відсутніх колег, а Олексій Савченко з «Блоку Петра Порошенка» - за двох.

Звання ж головного кнопкодава-2014 по праву належить депутату Андрію Іванчуку. У травні минулого року під час засідання Верховної Ради він примудрився проголосувати відразу за п'ятьох своїх колег.

До слова, спікер парламенту Володимир Гройсман заявляв, що «проблема кнопкодавства нам дісталася від колишнього парламенту, і її треба вирішувати».

Які саме будуть рішення, Гройсман не пояснив, зазначивши лише, що не хоче випереджати події.

Юля троллит Сеню, или Кто в коалиции хозяин

Тим часом пропозиції, спрямовані на боротьбу з кнопкодавами, вже не раз висувалися. Так, раніше пропонувалося запровадити нову систему для голосування «Рада-4» - з сенсорними кнопками.

А нардеп з «Блоку Петра Порошенка» Сергій Лещенко направляв до Ради проект закону, згідно з яким викритий «кнопкодавец» буде зобов'язаний з ганьбою покинути засідання, а спікер має право «забанити» депутата на 10 пленарних засідань.

Фото: fraza.ua

Також читайте: