Якими будуть місцеві вибори, вирішили в Раді

2616
Парламент розглянув пакет законопроектів про місцеві вибори.


Законопроект №2831-1 був розроблений спільно з Асоціацією міст України і передбачає пропорційну систему виборів з відкритими партійними списками для категорії обласних центрів, міст з населенням більше 300 тис. осіб (таких міст в Україні близько 31), у всіх інших населених пунктах передбачена мажоритарна система. Також документ передбачає можливість самовисування.

Что нам готовят к местным выборам? Страсти вокруг открытых списков

Законопроект №2831-2, розроблений групою з 19 нардепів і безлічі експертів, передбачає пропорційну систему з відкритими списками в містах, де проживає понад 90 тис. виборців, а також на виборах до обласних рад. При цьому на інших рівнях - міські ради малих міст, районні ради, сільські та селищні - передбачається нова для України багатомандатнома мажоритарна система, яка допускає як участь політичних партій, так і самовисування.

Ще одне важливе нововведення - документ передбачає обмеження на політичну агітацію у ЗМІ та зовнішню рекламу.

В основі законопроекту №2831-3 лежить так звана «німецька» модель виборів. Пропонується для сільських та селищних рад зберегти мажоритарну систему, для обласних рад, міських, районних - пропорційну систему. Мерів міст з понад 90 тис. виборців пропонується обирати за мажоритарною системою абсолютною більшістю. При цьому законопроектом передбачається участь на місцевих виборах блоків.

Наших кнопкодавов не перекнопкодавить

Депутати провели рейтингове голосування, відповідно до якого більшість голосів набрав законопроект №2831-3. На другому місці - проект закону №2831-2. У першому читанні народні обранці підтримали законопроект №2831-3. За це рішення проголосував 271 депутат. Також нардепи вирішили розглянути закон у другому читанні за скороченою процедурою.

Також читайте: