Щось пішло не так. Стратегічні запаси безслідно зникають

2496
У Держрезерві виявили чергову пропажу.


За результатами проведеної інвентаризації близько 250000 тонн зерна зникли з українського державного резерву. Про це у своєму Twitter повідомив міністр економічного розвитку і торгівлі України Айварас Абромавічус.

«Щось пішло не так: інвентаризація показала, що близько 250 тисяч т зерна в Держрезерві кудись пропали. На папері є, а по факту - ні», - написав Абромавічус.

Крім того, за словами міністра, в 2014 році на одній з нафтобаз по «халатності» змішали кілька тисяч тонн бензину з гасом, а на іншій базі паливо «витекло через щілину в підземні води».

До слова, це не перший випадок, коли предмети, що зберігаються в Держрезерві, зникають у невідомому напрямку.

Наприклад, в 2011 році з Держрезерву України пропало м'ясо. За оцінками фахівців, сума збитків, завданих державі, склала понад 1,3 мільйона доларів.

А в 2007 році в Держрезерві недорахувалися 118,763 тисячі декалітрів етилового спирту, 19,5 тисячі банок м'ясних консервів, 162,6 тисячі тонн цукру, а також автогуми. Загальну суму збитку тоді оцінили в 31 млн гривень.

«Чорна діра», в якій безслідно зникають предмети, періодично з'являється і в Нацбанку України. Тут регулярно пропадають то золото, до гроші.

Зокрема, в грудні 2014-го з управління НБУ в Одеській області «загубилося» золото на суму близько 5 млн грн. Як пояснили тоді в Нацбанку, золото просто підмінили.

У тому ж році золотий запас у розмірі близько мільярда доларів пропав вже із закритих сховищ Нацбанку. За словами глави НБУ Валерія Гонтарєва, там залишалося «невелику кількість злитків (золота), але буквально до одного відсотка».

Куди раптово зникло золото, голова Нацбанку не повідомила. Зізналася лише, що його має бути у вісім разів більше.

До слова, нічого з зниклого так і не знайшли.

Фото: sevastopolnews.info