Чи будуть мобілізувати викладачів, вирішували в Раді

3002
Депутати підтримали в першому читанні закон про звільнення від мобілізації викладачів вузів і наукових співробітників.


Верховна Рада прийняла за основу законопроект № 2620 «Про внесення змін до закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (про звільнення від призову на військову службу під час мобілізації викладацького складу вищих навчальних закладів та наукових співробітників)». Відповідне рішення підтримали 283 народних депутати.

Згідно з цим документом, від призову на військову службу під час мобілізації звільняються викладачі вищих навчальних закладів та наукові співробітники.

Зокрема, дія законопроекту поширюється на викладачів вищих навчальних закладів ІІІ-ІV рівня акредитації, які мають науково-педагогічне навантаження не менше 0,5 ставки, вчений ступінь і звання - кандидат наук, доктор наук, доцент, професор.

Крім того, від мобілізації звільняються наукові співробітники (які мають науковий ступінь і звання) науково-дослідних інститутів, центрів, лабораторій, прикріплених до них закладів, які ведуть наукову діяльність і дослідження в прикладній та фундаментальній науці.

Раніше, 7 квітня, Верховна Рада ухвалила закон, який звільняє від військової служби студентів, аспірантів і докторантів денної форми навчання. Вони можуть продовжувати службу за своїм бажанням.

Нагадаємо, зараз йде п'ята хвиля часткової мобілізації. Вона триватиме до 19 червня. Під час п'ятої хвилі планується призвати близько 2000 чоловік.

Фото: girnyk.dn.ua

Також читайте: