З 10 лютого в Україні почне діяти нова структура - Державна служба з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів.
Нове відомство створюється на базі Державної інспекції сільського господарства, Державної ветеринарної та фітосанітарної служби, Державної інспекції з питань захисту прав споживачів та Державної санітарно-епідеміологічної служби.
Як повідомив директор української Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко, створення нової структури «допоможе позбутися від старих звичок».
«Попередні служби були дуже неефективні, робота була спрямована не на те, щоб допомогти, а щоб заробити грошей на послуги», - зазначив Олексій Дорошенко.
Спочатку Госпродпотребслужба створювалася як автономне відомство, що підкоряється безпосередньо Кабінету міністрів. Однак кілька місяців тому службу підпорядкували Міністерству аграрної політики і продовольства, що стало приводом для чергового скандалу і догляду керівника структури Сергія Глущенка.
Цікаво, що Госпродпотребслужбу створили ще в 2014 році - в рамках оптимізації роботи органів виконавчої влади, а повноцінно структура почне працювати тільки зараз. І виникає резонне питання: хто ж тоді стільки часу контролював якість продукції, яка надходить на прилавки магазинів?
Не дивно, що в яйцях знаходять сальмонелу, магазини торгують запліснявілих сирами...
...зіпсованими фруктами...
...здобою з небезпечної начинкою...
, а в поданих стравах в закладах громадського харчування може виявитися якусь комаху.
А в рейтингу країн світу за рівнем продовольчої безпеки України і зовсім виявилася на 59-й позиції зі 109-ти. Про це свідчать дані дослідження, проведеного компанією The Economist Intelligence Unit.
Експерти організації оцінювали рівень доступності та споживання продуктів харчування, їх наявність і достатність, а також рівень якості та безпеки.
На думку першого заступника голови Госпродпотребслужби Володимира Лапи, відомство буде виступати за відновлення перевірок виробників харчових продуктів, які були заборонені в зв'язку зі вступом в силу мораторію на перевірки суб'єктів господарювання.
«У частині харчової безпеки мораторій на перевірки не повинен діяти. Ми розраховуємо, що Державна регуляторна служба піде нам назустріч, і ми будемо мати можливість здійснювати перевірки на підприємствах, що виробляють харчову продукцію», - заявив Володимир Лапа.