Постановка жінок на військовий облік. Що пропонують змінити

2265
Міноборони України розробило нову редакцію наказу про воєнний облік жінок, скоротивши кількість спеціальностей.

Українки від 18 до 60 років зобов'язані стати на військовий облік, якщо їх спеціальності та професії є у ​​спеціальному списку Міністерства оборони України.

Після того, як документ отримав негативний відгук у суспільстві, Міноборони розробило нову редакцію наказу, про що повідомив голова відомства Олексій Рєзнік.

Перелік професій скоротили – замість 35 буде лише 14 спеціальностей, які споріднені близько 100 військово-облікових спеціальностей. На обов'язковий військовий облік все одно доведеться ставати жінкам, зайнятим у сфері електроніки, медицини, фінансів, зв'язку, бухгалтерського обліку та аудиту, а також метрології та картографії.

У відомстві запевнили, що за ухилення від постановки на військовий облік жінок не штрафуватимуть, оскільки згідно з українським законодавством за таке порушення можуть штрафувати військовозобов'язаних, тобто жінок можуть штрафувати лише після того, як вони стануть на військовий облік.

Крім того, у Міністерстві оборони розглядають можливе запровадження добровільної постановки на військовий облік тих жінок, спеціальностей яких немає у обов'язковому списку.

Нагадаємо, в кінці грудня 2021 року на сайті Верховної Ради опублікували проект №6482 про внесення змін до закону про військовий обов'язок та військову службу. Пізніше 11 січня 2022 року в парламенті зареєстровано законопроект №6482-2, в якому пропонується доповнити частину одинадцяту нормою, згідно з якою жінки, придатні до військової служби, за власним бажанням можуть бути взяті на військовий облік за віком: до 50 років – за офіцерськими званнями , до 45 років – за іншими військовими званнями.

Також читайте: