Незвичайні поєднання псують здоров'я

2162
«ГХ» дізнався, як допомогти шлунку за святковим столом.

Відповідно до думки фахівців, неправильне поєднання продуктів може істотно позначитися на здоров'ї. Так, поєднання кислих фруктів і білка можуть викликати важкість у шлунку, і навіть печію, якщо у людини існують проблеми з травною системою.

«Я дуже люблю таке блюдо як м'ясо з цитрусовими. Це дуже смачно, але через слабке шлунка чоловіка довелося відмовитися від цієї смакоти», - розповіла «ГХ» харків'янка Олена.

Крім цього, серйозне випробування для підшлункової залози через поєднання простих вуглеводів, жирів і білків.

«Після 16:00 функції підшлункової залози знижуються, то після застілля їй точно буде не до відпочинку. Тому бажано обмежувати себе від таких страв як пельмені, манти, вареники і пиріжки», - зазначила «ГХ» кухар Ольга.

Поєднання риби та яєць фахівці називають марними.

«У курячому білку міститься овідін, він нейтралізує вітамін H (біотином багаті жирні види риби). Тому ніякої користі від даного поєднання організм не отримає», - пояснює «ГХ» дієтолог Тетяна.

М'ясо добре поєднується тільки з овочами і з зеленню. Однак, запивати м'ясні страви водою та іншими напоями не рекомендується. В організмі для переробки м'яса виділяється фермент пепсин в певній концентрації.

«Якщо ж людина запиває м'ясну страву водою, концентрація пепсину порушується і м'ясо не повністю засвоюється: неперетравлені залишки розкладаються, засмічуючи кров, міжклітинний простір, ферментативно-гормональні центри», - кажуть фахівці.

А фрукти взагалі бажано їсти через дві години після прийому їжі або за 30-40 хвилин до основних страв. Хоча рис поєднується практично з усіма продуктами, але є його у великих кількостях все ж не варто.

Алкоголь категорично не сполучається з цілою низкою продуктів:

Тістечка та кремові торти. Через те, що організм почне спочатку розщеплювати глюкозу, алкоголь він залишить «на потім», внаслідок чого відбудеться викид інсуліну в кров, що підвищує ризик важкого сп'яніння.

Шоколад. Шоколад у поєднанні з алкоголем - смерть для підшлункової. Саме тому про звичай кидати шоколад в шампанське пора забути, якщо ви не бажаєте роздобути панкреатит.

Свіжі помідори в поєднанні з горілкою б'ють по слизової шлунка.

Жирне смажене м'ясо загострює і продовжує дію спиртного, а також забезпечує додаткове навантаження на жовчний міхур.

Гострі закуски підсилюють дію алкоголю, а також можуть «порадувати» вас опіком слизової шлунка.

Мариновані огірки, на відміну від своїх солоних побратимів, тільки дають зайве навантаження на нирки. Солоні ж огірки навпаки рекомендовані, тому що вони підтримують водно-сольовий баланс в організмі.

Виноград, дині, кавун у поєднанні з алкоголем викликають бродіння в кишечнику і б'ють по підшлунковій.

Також читайте: