Господиням на замітку: секрети як уникнути отруєнь (інфографіка)

3537
«ГХ» дізнався, як правильно зберігати продукти.

Правильне використання холодильника може істотно продовжити термін придатності продуктів. Однак, кажуть експерти, далеко не всі господині звертають на це увагу.

«Запихаю в холодильник продукти по можливості, де побачила місце на полиці, туди і ставлю», - розповіла «ГХ» домогосподарка Лариса.

Температура в холодильнику скрізь різна. Природно, найхолодніше в морозильній камері. Отже, на полицях, які до неї примикають, буде також найбільш холодно. Тут потрібно зберігати швидкопсувні продукти, такі як м'ясні та рибні страви, ковбасні вироби, кондитерські вироби з кремом, а також яйця. Причому все це повинно стояти ближче до задньої стінки холодильника, так як ближче до дверцят температура підвищується.

Сьогодні в багатьох холодильниках є так звана нульова камера. Її ще називають зоною свіжості і камерою нульової температури.

«Швидкопсувні продукти зберігаються в ній довше, ніж у звичайній холодильній камері. Наприклад, зелень, яка швидко в'яне, залишається в такій камері свіжої тиждень», - пояснює «ГХ» кухар Роман.

З краю на полицях потрібно зберігати те, що не повинно бути дуже холодним. Це може бути вершкове масло або сир.

Часто виробники розміщують над морозилкою закриті ящики для фруктів і овочів. Однак це місце потрібно використовувати вибірково. Сюди краще покласти термостійкі продукти: яблука, груші, сливи, капусту, селеру.

Все інше, що, подмерзнув, втрачає свій смак, особливо це стосується ягід, потрібно прибрати на саму теплу полку. Причому ягоди потрібно перекласти в контейнер, щоб вони не прим'яти.

На середніх полицях потрібно зберігати молочні продукти (молоко, сир, сметану, кефір).

Найтепліше місце в холодильнику - дверцята. Тут, як правило, знаходиться лоток для яєць. Але це не зовсім правильно, якщо тільки ви не збираєте використовувати яйця протягом 7 днів.

«Від постійного перепаду температур при відкриванні-закриванні дверей, на яйцях утворюються мікротріщини. Це скорочує період їх зберігання. Крім того, через ці тріщини в яйце можуть потрапити сальмонели», - розповідає «ГХ» кухар Ольга.

На дверцятах можна зберігати вершкове масло, готові соуси, а також газовані напої. У цьому випадку вони будуть добре охолодженими, але не крижаними. Перемерзнув, такі напої втрачають свій смак.

Шоколад краще взагалі не зберігати в холодильнику - на ньому відразу ж утворюється білий наліт-конденсат.

Морозильна камера

У морозильній камері холод розподіляється за принципом, чим вище полку, тим вище температура. Тому у верхніх відсіках (від -14 до -10) можна зберігати вершкове масло, морепродукти, рибу, фрукти та овочі.

На середній полиці морозилки (від -14 до -16 градусів) найкраще зберігати напівфабрикати.

«При більш низьких температурах, тісто у пельменів, вареників, хінкалі з часом почне кришитися і розламуватися. До того ж це зіпсує їхній смак. А ось м'яса і морозиву це не загрожує: найкраще вони зберігаються при температурі від -24 до -17 градусів. Тобто в самому нижньому відсіку морозильника», - пояснює «ГХ» кухар Роман.

Способи зберігання

Намагайтеся тримати продукти в упаковці. Це не тільки запобіжить їх висихання, але і захистить від вбирання сторонніх запахів. Також упаковка перешкоджає доступу кисню, при впливі якого продукти псуються набагато швидше.

Для масла, сиру, салатів підійдуть пластмасові контейнери. А ось ковбасу або сосиски краще загорнути в папір, щоб вони не ослизлі.

«Готові страви краще тримати у фользі або емальованому посуді з щільно закритою кришкою. Жирні продукти (сало, смажена риба) бажано упакувати в фольгу або харчову плівку, щоб їх запах не поширювався по всьому холодильнику», - зазначають фахівці.

Обов'язково перекладайте відкриті консерви в скляні ємності. При контакті жерстяної банки з киснем починається реакція, внаслідок якої швидко розвиваються бактерії.

Крім цього фахівці радять раз на тиждень сортувати овочі та фрукти, які зберігаються в холодильнику. Адже одна підгниле яблуко може зіпсувати і всі інші, що лежать з ним в одному пакеті.

«Не рідше ніж раз на два місяці потрібно повністю виймати з холодильника всі продукти і перемивати кожну поличку засобом для миття посуду», - пояснює «ГХ» кухар Ольга.

Заморозки продуктів

Зелень. Промити зелень в проточній воді і обсушити, дрібно порізати і розфасувати в пакети невеликими порціями, видавивши з пакетів повітря.

Помідори. Є два способи заморозки помідорів.

Перший: перекрутити помідори в м'ясорубці, пропустити через сито, відокремивши насіння, залити в контейнери.

Другий: промити і просушити, порізати часточками, розкласти по пакетах, видалити повітря і зав'язати отвір.

Дрібні помідори можна не різати, але бажано проколоти в декількох місцях.

Хліб. Загорнути щільно в харчову плівку, фольгу або поліетиленовий пакет. Перед цим можна порізати. Розморожувати хліб в духовці, мікрохвильовій печі або тостері. Є його відразу ж, інакше він швидко зачерствіє.

Ягоди. Промити, відкинути на друшляк, обсушити, розфасувати по контейнерах. Малину, ожину, полуницю можна попередньо перетерти з цукром і залити в контейнери.

Гриби. Деякі види грибів заморожують сирими, наприклад, опеньки, грузді та печериці. Решта потрібно почистити, промити, великі гриби порізати на шматочки, обсмажити на рослинному маслі протягом 20 хвилин, щоб зайва волога випарувалася, остудити, запакувати в пакети або контейнери і помістити в морозилку.

Також читайте: