Джерело вітамінів: які продукти корисні

2829
«ГХ» - про корисні продукти.

Відповідно до думки фахівців, найціннішими продуктами вважаються ті, які вирощені в рідній країні. Вони не тільки дешевше, але і корисніше.

«Місцева їжа свіже, здоровіше і смачніше, так як за короткий час проробляє шлях від грядки або дерева до вашої тарілки. Таким чином, втрачається набагато менше поживних речовин і продукти харчування не псуються так швидко», - розповіла «ГХ» кухар Олена.

Лимони. В одному лимоні міститься понад 100% необхідної вам добової дози вітаміну C, який, допомагає підвищити корисний холестерин ліпопротеїнів високої щільності (холестерин-ЛПВЩ) і зміцнює кісткову тканину.

«Вітамін С діє як протизапальний. Лимони знижують тиск, захищають від інсультів і навіть пригнічують ріст ракових клітин», - зазначила «ГХ» терапевт Оксана Терехова.

Брокколі. Один середній качан забезпечить вас добовою дозою вітаміну K, який грає важливу роль в обміні речовин у кістках і сполучної тканини, а також у здоровій роботі нирок. У тій же кількості брокколі міститься подвійна добова доза вітаміну C.

Гіркий шоколад. Всього 7 грамів на день (це менше одного квадратика від стандартної 100-грамової плитки) допомагають знизити кров'яний тиск.

«Какао-порошок багатий антиоксидантами, які знижують рівень« поганого »і підвищують рівень« хорошого »холестерину, покращують кровотік і благотворно впливають на нервову систему. Варто відзначити, що незважаючи на високу калорійність, гіркий шоколад легко засвоюється організмом і не призводить до повноти», - зазначила« ГХ »дієтолог Тетяна.

Картопля. В одній картоплині червоних сортів міститься стільки ж фолієвої кислоти, необхідної для росту і здорового розвитку нових клітин, скільки в одній мисці шпинату або брокколі. В цілому, картопля - дуже поживна їжа і набагато менш калорійна, ніж м'ясні продукти.

При цьому фахівці відзначають, що в одному бульбі солодкої картоплі, або батату міститься 8 добових доз вітаміну A, що допомагає боротися з раком і зміцнює імунну систему.

Лосось. Чудовий джерело омега-3 жирних кислот, що зменшують ризик депресії, серцевих і ракових захворювань.

«150-грамова порція лососини містить майже повну добову норму нікотинової кислоти (вона ж вітаміни PP і B3), яка перешкоджає втраті пам'яті та розвитку хвороби Альцгеймера», - пояснюють лікарі.

Грецькі горіхи. Ці горіхи більше за інших багаті омега-3 жирними кислотами, які, також знижують холестерин і просто підвищують настрій, насичуючи мозок «гормоном задоволення» серотоніном.

Авокадо. За словами дієтологів, авокадо хороший джерело клітковини, харчових волокон і корисних жирів, які забезпечують здорову роботу кишечника і допомагають знизити рівень холестерину і ризик серцевих захворювань.

Часник. Як розповіла «ГХ» дієтолог Тетяна, під час, коли людина гризе часник, його клітини руйнуються, утворюючи алліцин - хімічна сполука, що володіє бактерицидними властивостями. Іншими словами, це природний антибіотик. Крім того, алліцин знижує кров'яний тиск.

Шпинат. Згідно з дослідженнями вчених, шпинат виявився одним з найефективніших у боротьбі проти ракових хвороб.

Квасоля та інші бобові. Всього 4 порції бобів на тиждень (квасолі, гороху або сочевиці) на 22 відсотка знижують ризик серцевих захворювань і перешкоджають розвитку раку грудей.

«Речовини в складі квасолі допомагають швидше відновлювати сили після важких захворювань і успішніше проходити реабілітацію», - підкреслюють експерти.

Також читайте: