Не секрет, що іноді в харківських супермаркетах попадаються неякісні та прострочені товари. Однак ризик може підстерігати покупців там, де, здавалося б, її ніхто не чекає.
Такими небезпечними продуктами можуть виявитися... банальні сухофрукти.
За словами фахівців, сушені фрукти, які у великій кількості можна знайти на прилавках міських магазинів, можуть серйозно нашкодити здоров'ю. Все залежить від того, який метод сушіння застосовувався для їх отримання.
Наприклад, недобросовісні виробники обробляють сухофрукти отруйними хімічними речовинами, зокрема, барвниками. Цей досить дешевий спосіб швидкого висушування фруктів дозволяє заощадити ресурси, значно збільшити термін зберігання сухофруктів і надати їм «товарний» вигляд.
Крім того, фрукти можуть обробляти сірчистим газом. Так, курага після обробки газом набуває яскраво-оранжевий колір, родзинки зі світлого винограду стає янтарно-жовтим, хоча повинен стати темно-коричневим. Кавовий відтінок чорносливу свідчить про те, що він був обшпариться окропом, що позбавляє його вітамінів.
Для привабливого вигляду поверхню сухофруктів нерідко обробляють жиром або гліцерином. Тоді сухофрукти стають яскравими, блискучими, але небезпечними для здоров'я.
Експерти радять перед вживанням залити сухофрукти холодною водою на 10-15 хв, після ретельно промити і обдати окропом.
Фахівці також нагадують, що найбільш безпечними і корисними для здоров'я є тільки ті сухофрукти, отримані традиційним способом - природним сушінням.
«Ми сухофрукти робимо самі, - розповідає Оксана. - Сушимо влітку на дачі свої ж яблучка, груші, абрикоси. Тому що, те, що продають на ринках і в магазинах, дуже сумнівної якості».