Вісім мільярдерів пропали в Україні

2553
Через обвал гривні активи найбагатших людей України сильно подешевшали в доларовому еквіваленті.

Найбагатші люди країни збідніли майже вдвічі. І якщо в минулому рейтингу найбагатших українців редакція «Фокусу» нарахувала 13 доларових мільярдерів, то сьогодні таких лише п'ятеро.

Очолює рейтинг Рінат Ахметов, статки якого оцінюються в 7,7 млрд дол. На другому місці - Ігор Коломойський - 2 млрд дол., на третьому - Геннадій Боголюбов - 1,9 млрд дол., четверте місце посідає Віктор Пінчук - 1,8 млрд дол., п'яте - Вадим Новинський - 1,6 млрд дол.

Причин такого різкого "зубожіння" декілька. Анексія Криму і війна в Донбасі позбавили багатьох бізнесменів не тільки активів, але і величезних ринків збуту. Десятки заводів частково або цілком призупинили виробництво, а торгові центри залишилися без орендарів та відвідувачів. У деяких учасників рейтингу, наприклад, у Петра Порошенка та Ігоря Коломойського активи в проблемних регіонах просто відбиралися або "націоналізувалися".

Ситуація на зовнішніх ринках теж не сприяла українським бізнесменам. Світові ціни на експортовану України сировину падали. У першу чергу постраждали вітчизняні металурги. Наприклад, залізна руда подешевшала за 2014 рік зі $136 менше ніж до $70 за тонну.

Для бізнесу, орієнтованого на внутрішній ринок, також настали часи випробувань. Споживчі ціни в Україні, навіть за досить оптимістичними даними Держстату, зросли за рік на 25%. А реальні доходи українців, за його ж підрахунками, скоротилися на 8%. Девальвація гривні, різке подорожчання комуналки і додатковий імпортний збір (5-10%) також не віщують позитивних зрушень у споживчих настроях.

Особливим в українській кризі виявився банківський ринок, де з початку 2014 року збанкрутувало майже 50 фінустанов. Серед них чимало банків, що належать бізнесменам з топ-100 Фокуса. Це Форум Вадима Новинського (4-е місце в рейтингу), Надра Банк Дмитра Фірташа (№8), Акта-Банк Вадима Єрмолаєва (№50), Імексбанк Леоніда Климова (№82) та ін.

Також читайте: