Куди замете Харківщину нова податкова мітла

2422
В Головному Управлінні фіскальної служби Харківської області - кадрова рокіровка.

 

Колишній заступник Сергій Яковлєв став начальником, а колишній в.о. начальника Михайло Гагаркін зійшов на щабель нижче і зайняв крісло заступника. Наказ про призначення був підписаний 21 травня 2015 року.

«ГХ» поцікавився, що з приводу нового призначення думають підприємці, директори держпідприємств і експерти.

На думку політологів, вибір на користь кандидатури Яковлєва не найгірший.

«Це чиновник старої плеяди, колись був заступником голави Балаклійської РДА, багато працював у податкових службах по країні, добре знає Харківську область і, в принципі, здатний керувати, ставити завдання і досягати мети. Думаю, його призначення передбачає позитивний результат», - міркує політолог Валерій Дудко.

Економісти оцінюють фігуру нового податківця неоднозначно. Так, досвід роботи в цій сфері у нього великий - свого часу очолював Балаклійську, Полтавську та Кіровоградську податкові служби, працював у центральному апараті ДПА України, але особливої ​​любові до бізнесменів не виявляє.

«Він все життя в податковій, але жодного разу не продемонстрував, що любить бізнес і готовий йому допомагати. Зараз ситуація розвиватиметься залежно від того, як він себе поведе, тому що в нинішній ситуації керівнику обласної фіскальної служби всього на 30% потрібні економічні знання. У першу чергу він повинен бути хорошим адміністратором
», - пояснив заслужений економіст України Леонід Рубаненко.

Директори підприємств і бізнесмени здебільшого про нове призначення ще навіть не чули.

«Від вас я вперше про це дізнався, треба буде почитати новини. Насправді нам не важливо, старий там керівник чи новий. Скажіть, як податківець може перешкодити нам робити танки?» -  питає гендиректор заводу ім. Малишева Микола Бєлов.

«Новий начальник? Я абсолютно не знаю цієї людини, але можу сказати одне: якщо він виходець з цієї системи, то змушений буде прийняти якісь правила і грати за ними. А значить, змін ми не доб'ємося.  Зараз податковою повинен керувати хороший фінансист або досвідчений бухгалтер - виходець з великого підприємства, або ж людина із західною освітою. Інакше всі ці кадрові перестановки безглузді», - зізнався директор одного із молокозаводів.

Тим часом, громадськість підняла галас: новий податківець призначений незаконно. Екс-нардеп, а нині громадський діяч Анатолій Моцпан запевняє: кандидатуру Яковлєва затвердили в обхід усіляких законних процедур.

«Ще минулого року громадські організації та підприємці висунули на посаду головного податківця області кандидатуру Михайла Гагаркіна. У грудні він був призначений виконуючим обов'язки, і за весь час керівництва на його адресу не було нарікань. Не можна так плювати на думку людей! Без серйозної, підтвердженої незалежним аудитом, аргументації влади, нове призначення - це не європейський вибір, а корупція. І справа навіть не в Гагаркіні, а в здатності суспільства захищати тих людей, чий рівень знань і професіоналізму може принести суттєву користь Харківщині та Україні», - упевнений Моцпан.

Також читайте: