Жорстокі подарунки отримали харків'яни (інфографіка)

3594
Уряд подбав про населення.

З новим Податковим кодексом Кабмін прийняли ряд законів «під ялинку» через яких частина харків'ян позбулися пільг. Серед таких «щасливих» законів - документ №3628 з непримітною назвою «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України».

Згідно з документом, з високих пенсій зніматимуть 15% податку, а також повністю позбавлять пенсій працюючих пенсіонерів. Зокрема, держслужбовців, суддів, прокурорів і силовиків. Також діти з неповних сімей залишилися без пільг, а діти-інвалідів позбулися безкоштовного харчування, ситуація може вирішитися позитивно, якщо гроші знайдуть місцеві бюджети.

Як розповіли в Міністерстві соціальної політики, нововведення позбавило ряд працівників права дострокового виходу на пенсію, незалежно від віку, за наявності у них пільгового стажу роботи за професією (25 років).

«Нововведення стосується двох категорій: перша - льотний склад (пілоти, бортінженери, штурмани, стюарди), льотчики-випробувачі, - вони тепер зможуть отримувати пенсію лише з 50 років; друга - вчителі, лікарі, соцпрацівники, артисти - їм пенсія покладена з 55 років. А пільговий стаж для них поступово збільшать на 5 років, або до 30 років (для жінок-авіаторів і стюардес - до 25 років) протягом 2016-2024 рр., Тобто плюс 6 місяців щороку. Держава просто більше не може дозволити собі утримувати пенсіонерів, яким по 42-45 років», - заявив міністр соцполітики Павла Розенка.

Правда, спецпенсії, які призначили до 1 січня, будуть виплачувати в колишніх розмірах. Також прийнятий недавно закон про реформу державної служби передбачив пільги чиновникам, які мають стаж більше 10 і 20 років.

А ось військовим навпаки збільшать зарплату в рази. За даними Міністерства оборони, військовослужбовці за контрактом отримуватимуть 7 000 грн. (до цього - 2,4 тис. грн.), командир взводу (лейтенант) - 9 000 грн., командир роти - 10 000 грн., командир батальйону - 12 000 грн., а комбриг - 14 000 грн. Також анонсовано підвищення коефіцієнта надбавки за участь у бойових діях, адже зараз у зоні АТО військові можуть отримувати плату всього 5 600 грн.

Експерти з такими нововведеннями не згодні. На їхню думку, потрібно вчитися ефективно витрачати держбюджет, а не латати бюджетні діри. Наприклад, необхідно забрати пільги саме у тих людей, у яких висока зарплата і перевірити, чи немає псевдопільговиків.

«Чим більше дохід, тим вище споживання. І це значить, що якщо зростає попит на товари, значить - більше працює бізнес, підприємства, магазини. Так що було б логічніше вже цього року підвищити прожитковий мінімум до 1900 грн, тому що реальна мінімальна споживчий кошик сім'ї з трьох осіб, з урахуванням цін на товари, ЖКГ та інфляцію, сьогодні становить 5900 грн. Тому якщо мінімальна зарплата в країні буде стартувати з 2500 грн, то і податків до бюджету більше надійде, і це дозволить уникнути соціальних урізувань», - зазначив аналітик Павло Мельник.

Також читайте: