Земляков позбавили грошей

3004
Рівень зарплат продовжує падати.

Торік зросли зарплати у менеджерів з туризму, фармацевтів, адміністративного персоналу, будівельників, банкірів.

«У банківських працівників приріст зарплати був найбільший - на 48%. Правда, в грошовому еквіваленті це склало лише тисячу дев'ятсот вісімдесят одна гривню, тоді як в ІТ-галузі приріст на 16% оцінюється в 3000 гривень», - зазначили в одній з рекрутингових компаній.

Майже на третину зросли зарплати у сфері туризму та підборі адміністративного персоналу. Якщо в січні +2015 середня зарплата в туризмі становила 4 745 гривень, то в січні 2016 року - 6 163 гривень. При цьому, працівникам сільського господарства заробітну плату урізали на 2%.

«Незважаючи на розповіді, що наші зарплати ростуть, фактично ці гроші тануть на очах. Ціни на всі такі, що гроші отримав, заплатив за комунальні послуги, купив їжі і все - тільки на проїзд залишається», - розповів «ГХ» харків'янин Валентин.

Нагадаємо, що середня зарплата по країні на 1 грудня 2015 становила 4 498 гривень. Причому, на Харківщині - 4 018 гривень.

«На Харківщині найбільше в листопаді отримували фахівці, що працюють у сфері інформації і телекомунікації - 9094 гривень, а також фахівці фінансової і страхової діяльності - 8343 гривні. Причому, найменше заробляють працівники сфери адміністративного та допоміжного обслуговування - 2563 гривні», - розповіли «ГХ» в ГУ статистики в Харківській області.

За минулий рік на Харківщині найпопулярнішими серед претендента були посади менеджера з продажу, продавця-консультанта, офіціанта, бармена і співробітників в хостесс.

«Варто зазначити, що серед роботодавців самими бажаними були офіс-менеджери, адміністратори, продавці-консультанти, секретарі та тестувальники», - розповіла «ГХ» менеджер інтернет проекту «Робота в Харкові» Марія Сухіна.

За рівнем заборгованості по заробітній платі Харківщина входить до трійки найбільших неплатників, хоча й за останній місяць 2015 року борг трохи скоротився. На 1 грудня 2015 заборгованість становила 180,9 млн. гривень.

«За даними моніторингу, станом на 1 січня 2016 борги по заробітній платі скоротилися в порівнянні з аналогічним періодом минулого року на 18,6 млн.грн., Тобто на 10,3%», - повідомив заступник голови Харківської облдержадміністрації Михайло Черняк.

Серед боржників - ДП «Український державний інститут по проектуванню заводів важкого машинобудування (Укрдіпроважмаш)», АТ «Науково-дослідний інститут радіотехнічних вимірювань», ПАТ «Харківський електромеханічний завод «Укрелектромаш», ДП «Український державний проектний інститут «Укрміськбудпроект» і Харківське державне авіаційне підприємство.

Як повідомили в Держстаті, в цілому по Україні на 1 грудня 2015 розмір невиплачених зарплат збільшився на 2% в порівнянні з 1 листопада до 2 010,939  млн. гривень.

Також читайте: