Заправники готують харків'янам цінові сюрпризи

3022
В Україні знову може подорожчати паливо.


З 1 січня в країні на 13% збільшився акциз на нафтопродукти. Це пов'язано з прийнятими ще 24 грудня 2015 Верховною Радою змінами Податковий кодекс.

Планується, що підвищення акцизів на бензин сприятиме надходженню до бюджету додаткових коштів. Зокрема, Міністерство фінансів розраховує на надходження до бюджету в 2016 році 3,2 млрд. Гривень. Ці кошти мають намір направити до спеціального фонду на ремонт автомобільних доріг України.

На думку експертів, за рахунок зростання акцизів бензин і дизельне паливо може подорожчати.

«Потенціал для зростання цін на паливо є - це ставки акцизу, які уряд тимчасово збільшило до 29 лютого. Бензин і дизпаливо може подорожчати на 60 і 40 копійок відповідно. Однак піднімати ціни на АЗС поки не поспішають. Вартість палива повільно зростає », - заявив директор науково-технічного центру «Психея» Геннадій Рябцев.

Тим часом ціни на заправках майже не змінилися за місяць: на початку грудня минулого року літр бензину А-95 коштує в середньому 19,4 грн., дизпалива - по 17,03 грн. Сьогодні літр 95-го коштує 19,36 грн, дизпаливо - 17,02. При цьому барель нафти подешевшав з 40 до 37 доларів.

Як заявив Міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин, у нього запланована нарада з представниками найбільших нафтотрейдерів в Україні з приводу цін на бензин і дизпаливо.

«На тлі постійної тенденції зниження ціни на нафту таку ж тенденцію повинні показати ціни на заправках в Україні, і ми будемо говорити з трейдерами, чому так не відбувається. Ціна на нафту об'єктивно падає на світовому ринку. Люди повинні це відчути на своїх гаманцях», - повідомив Демчишин.

За словами генерального директора мережі WOG Сергія Корецького, бензин на українських АЗС подешевшає, якщо світові ціни на нафту продовжать знижуватися.

«Зараз, коли долар вже стабілізувався, і ціни на нафту впали, знову утворився певний люфт для маржинальності для трейдерів. Якщо нафта і далі дешевшатиме, я вам гарантую, що ціни знизяться», - сказав Сергій Корецький.

Він також пояснив, чому нафту на світових ринках дешевшає, але бензин в Україні дорожчає.

«Україна не видобуває в достатній кількості своєї нафти. І 90% собівартості продукту - доларова складова: безпосередньо сам нафтопродукт або акциз. Відповідно, падіння нафти врятувало Україну від різкого зростання цін на нафтопродукти у зв'язку з девальвацією гривні більш ніж у три рази», - заявив Корецький.

А ось газ на заправках вже подешевшав, хоча на нього також збільшили акциз. Якщо ще місяць тому прейскурант на газових заправках Харкова перевалив за позначку в 10 гривень за літр, то сьогодні паливо коштує в середньому 8,99 грн. / Л.
Проте експерти не радять радіти завчасно. Мовляв, навмисно занижують ціну «тіньові» заправки.

«Фактично, це - один з чергових і явних ознак торговельної війни, яку влаштували нелегальні оператори, - пояснив аналітик« Консалтингової групи А-95 »Артем Куюн. - Безумовно, у ціни на скраплений газ є передумови для падіння у великих мережах - до 7,5-8 грн за літр. Однак з підвищенням акцизних ставок з 1 січня фактично весь цей запас падіння буде «з'їдений». Не виключено, що ціна палива навіть виросте».

Харківські автовласники зітхають: кажуть, що машина вже стає розкішшю.

«Якби тільки бензин дорожчав, - говорить харків'янин Олексій. - А якщо раптом поломка? Запчастини дорогі, обслуговування машини теж».

Також читайте: