У регіонах поки не знають, коли запрацює монетизація пільг

2567
Мінсоцполітики пропонує ввести монетизацію пільг на проїзд у громадському транспорті.


Програму монетизації планують запустити з 1 січня 2016 року. Про це заявив міністр соцполітики Павло Розенко.

Передбачається, що ті, хто мають право на безкоштовний проїзд, будуть за нього платити, але гроші їм видасть держава. Тобто, міністр запевняє, що уряд нікого не збирається цих самих пільг позбавляти.

За словами Розенка, нова система надання пільг на проїзд дозволить ліквідувати корупційну складову у взаєминах держбюджету і постачальників транспортних послуг.

Проте за словами тимчасово виконуючого повноваження заступника голови Харківської облдержадміністрації Вадима Глушка, про впровадження монетизації пільг говорити поки рано.

«Ми знаємо приклад сусідньої країни, де намагалися провести монетизацію пільг, проте в підсумку це обійшлося бюджету країни вдвічі дорожче», - повідомив Вадим Глушко.

На думку чиновника, до наступного року питання монетизації пільг не буде розглядатися.

«Коли будуть розглядати бюджет 2016 року, тоді, можливо, повернуться до питання монетизації», - запевнив Вадим Глушко.

Тим часом на думку президента Українського аналітичного центру Олександра Охріменка, ініціатива Міністерства соціальної політики щодо монетизація пільг на проїзд у громадському транспорті приречена на провал, оскільки такий підхід не вирішить проблеми.

За словами експерта, монетизація пільг, тобто видача готівки населенню, не спрацює з тих причин, що витрачати гроші будуть на інші потреби.

Питання монетизації пільг піднімали з минулого року багато чиновників, починаючи від прем'єр-міністра. Проте досі ніхто не може точно назвати ні число пільговиків, ні суму, яку необхідно буде витратити на цю реформу.

Також читайте: