В очікуванні холодів: газу і грошей немає

1782
Загроза зриву опалювального сезону зберігається.


В Україні немає необхідних коштів для нормального проходження опалювального сезону. Про це заявив співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич.

«Для потреб країни на весь опалювальний сезон необхідно 28 млрд куб. м газу. При цьому сьогодні в підземних газових сховищах накопичено близько 15,8 млрд куб. м, і 5 з них - це так званий «буферний газ». Ще можна добути 10,5 млрд куб. м. Тобто необхідно накопичити ще як мінімум 8 млрд куб. м», - зазначив Дмитро Марунич.

Тим часом прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк неодноразово заявляв, що в України вистачить грошей для нормального проходження опалювального сезону. За словами глави уряду, для закупівлі газу вже виділено 1,3 млрд. Доларів.

Проте Дмитро Марунич скептично ставиться до заяв прем'єра.

«Яценюк називав цифру 1,3 мільярда доларів, при цьому середня ціна газу складе близько 250 доларів за тисячу кубів. Так от, за 1,3 мільярда доларів можна купити десь близько п'яти мільярдів кубів газу. Ці нехитрі підрахунки дають нам дефіцит близько трьох мільярдів кубів, на які поки немає грошей», - говорить Дмитро Марунич.

За його словами, в 1,3 мільярда доларів, про які говорив прем'єр-міністр, левова частка кредитів. Зокрема, кредити «Нафтогазу» під держгарантії ЄБРР, Європейського інвестбанку. У 2014 році «Нафтогаз» розплатився за попередні кредити грошима МВФ. Тобто цей борг фактично став боргом України перед МВФ.

«Або «Нафтогаз» буде заробляти гроші на внутрішньому ринку і ще на чомусь, на транзиті, наприклад, хоча це дуже сумнівно, чи знову доведеться у когось просити грошей. І якщо ми зараз не залучимо гроші, то просто-напросто замерзнемо взимку», - впевнений Дмитро Марунич.

За прогнозами синоптиків, цього року очікуються сильні і тривалі морози. До слова, міністр енергетики Росії Олександр Новак вже попередив український уряд, що через холоди «Нафтогазу», можливо, знадобиться не менше п'яти млрд. куб. м замість заявлених двох, які українська сторона планує придбати в Росії. І в кредит ніхто продавати газ не збирається.

За словами Олександра Новака, Росія готова поставляти Україні газ в будь-якому обсязі - але лише у випадку своєчасних платежів і за передоплатою.

«Росія не збирається постачати Україні газ в кредит ні за яких умов», - підкреслив Олександр Новак.

Цікаво, що міністр палива та енергетики України Володимир Демчишин стверджує, що Україна готова до початку опалювального сезону.

«Будь ласка, не вірте тим, хто каже, що ми не готові. Ми готові в повній мірі. У нас повною мірою профінансовані тарифи, які покривають собівартість, збір достатній для того, щоб провести ремонти, підготуватися до опалювального сезону і закупити паливо», - заявив Демчишин.

Також він висловив упевненість, що більшість українців мають нормальний дохід і цілком можуть оплачувати рахунки за комунальні послуги за новими розцінками.

«Я, чесно кажучи, не розумію, чому як мінімум 40% українських споживачів, які мають адекватні доходи, повинні платити за пільговою ціною. Я розумію соціально незахищені верстви, які так чи інакше отримують субсидії. Всі інші повинні платити ринкову ціну», - упевнений Демчишин.

Також читайте: