У Харкові подешевшають комунальні послуги

3142
Опалення обійдеться дешевше.

Станом на 20 грудня в Україні скоротилися запаси природного газу в підземних сховищах на 3,32%, або на 506,1 млн. куб. м до 14 731,38 млн. куб. м в порівнянні з запасами на 13 грудня. При цьому, середньодобовий обсяг відбору газу з підземних сховищ становить 61 млн. Кубометрів блакитного палива.

Згідно з даними Європейських операторів підземних газових сховищ (GSE), українські ПСГ заповнені лише на 48,34%. Так, з початку опалювального сезону поточного року запаси природного газу в підземних сховищах України зменшилися з самого початку опалювального сезону на 10,3 відсотка або на 1,754 млрд кубометрів.

Варто відзначити, що на території України без урахування Криму знаходяться 12 ПСГ загальною рішучої ємністю 31 млрд. Куб. м

За словами фахівців, через теплу зиму витрата енергоресурсів значно скоротитися.

«Логіка тут проста. І по газу і по вугіллю буде менше споживання і на опалення та на електроенергію», - відзначає експерт по енергоресурсах Валентин Землянський.

Як розповідає директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко, в країні з початку грудня вдалося витратити на 1 млрд. кубометрів газу менше, ніж планувалося. В результаті цього, уряду вдалося заощадити близько 240 млн доларів. За словами експерта, приблизно таку ж суму можна заощадити у випадку, якщо таким же теплим виявиться і січень.

«Можу сказати, поки що грудень теплий, і ми заощадили в грудні близько мільярда кубічних метрів газу. Це гарна підмога для проходження всього зимового періоду. Хоча проблеми з поставками вугілля залишаються. Навіть такий теплий грудень не знімає питання поставок вугілля. Я думаю, до початку лютого Україна буде забезпечена», - розповідає експерт Володимир Омельченко.

Проте фахівець упевнений, що розслаблятися рано. Так як, що не відомо, що чекати від лютого та березня, які можуть виявитися холодними, а значить і витратними.

«Тепла зима згладила проблеми української енергетики, але вона не може їх повністю вирішити. Рішення залишається за урядом. Але теплий грудень не означає, що лютий і березень будуть теплими», - говорить експерт.

За даними Національного екологічного центру, лише третина українців поставили в своїх будинках теплові лічильники, решта ж платять згідно встановленої державою нормі споживання. Ті абоненти, які мають лічильники на тепло, через теплу зиму можуть платити до 50% менше ніж ті, у кого лічильників немає.

«В Україні тільки 33% абонентів мають лічильники на тепло в будинках. Ці 33% українців можуть впливати на свої рахунки і впливати на суми в квитанціях. Ті, хто платять без лічильників, їх платіжки не залежить від температури за вікном. Фактично, це перший стимул встановити собі лічильник», - розповідає експерт центру Андрій Желєзний.

Харків'яни ж в це «зниження» цін за комуналку особливо не вірять.

«Спочатку послаблять «тарифний зашморг», а потім раз в десять гірше буде», - розповіла харків'янка Валентина.

Також читайте: