У Харкові можуть переглянути вартість послуг ЖКГ

4045
Фахівці перевірили обґрунтованість тарифів.


У Верховній Раді представили звіт робочої групи з розгляду обґрунтованості підвищення тарифів на енергоносії та комунальні послуги.

Робоча група ухвалила, що позиція уряду щодо того, що свого газу для забезпечення населення недостатньо, не знайшла підтвердження.

«Також відсутні фактичні дані надходження і розподілу обсягів газу за 2013 і 2014 року, а оперативні дані« Нафтогазу »потребують перевірки», - йдеться у звіті експертів.

Робоча група проаналізувала технічні можливості підземних газових сховищ і з'ясувала, що «Нафтогаз» не має до буферного газу ніякого відношення - цей газ необхідний для підтримки тиску в сховищах. Витрати на придбання такого газу не передбачені, так як він постійно знаходиться в сховищах.

«Згідно з нашими розрахунками, придбання обсягів імпортованого газу в першому кварталі 2015 для потреб населення за цінами, що перевищують 3,5 тис. Грн. / Тис. куб м, не мало підстав і могло призвести до завищення цін / тарифів на природний газ для потреб населення і на комунальні послуги», - додають експерти.

Тим часом міністр енергетики Володимир Демчишин заявив, що Міністерство енергетики та вугільної промисловості поки не бачить підстави для перегляду тарифів на природний газ для потреб населення, але не виключає, що в майбутньому - за умови скорочення обсягів імпорту газу - його ціна знизиться.

За словами чиновника, зниження тарифів можливе за умови збільшення видобутку газу в країні або зниження вартості імпортного газу. А перегляд тарифів на газ в Україні можливий після проходження опалювального сезону.

«За результатами опалювального сезону, я переконаний, можна робити перерахунки», - підсумував Демчишин.

Голова Нацкомісії з регулювання енергетики та комунальних послуг Дмитро Вовк додав, що ціни на природний газ для населення перерахують у разі перегляду прогнозного балансу надходження та розподілу природного газу на 2015 рік.

«Якщо ми отримаємо інші дані, необхідні для розрахунку по балансу газу або його вартості, ми, зрозуміло, ці ціни перерахуємо. НКРЕКУ повинна бути неупередженою і розраховувати ціни виключно на основі економічних показників», - підкреслив Дмитро Вовк ..

Можуть також знизити і тарифи на електроенергію. Днями Окружний адміністративний суд Києва вирішив, що постанова НКРЕКУ про підвищення тарифів на світло було прийнято з порушенням закону.

Як з'ясували експерти, НКРЕКУ отримала право встановлювати тарифи на електроенергію тільки з 16 липня 2015 року. А до того, відповідно до закону «Про електроенергетику», їх встановлювала Нацкомісія з регулювання енергетики, яку в 2014-му об'єднали з Нацкомісією з регулювання компослуг, створивши НКРЕКУ, але зміни в закон не внесли.

На думку юристів, шанси на здешевлення електроенергії є, однак вони не виключають, що рішення суду може бути оскаржене.

Також читайте: