Збільшення зарплат або нова афера: думка експерта

3430
«ГХ» - про оплату праці жителів регіону.


Згідно з даними ГУ статистики в Харківській області, середня заробітна плата в грудні минулого року збільшилася на 635 гривень порівняно з листопадом 2015 року та склала 4053 гривень.

«Середня зарплата збільшилася на 15,8% по відношенню з листопадом минулого року, тобто більш ніж на 500 гривень. При цьому, за останні 12 місяців, ця сума зросла на 29,3%», - повідомили «ГХ» в ГУ статистики в Харківській області.

Варто відзначити, що середньоукраїнський показник склав 5230 гривень, на 16,3% більше, ніж у листопаді 2015 Як повідомили в Держстаті, в порівнянні з грудня 2014 року середня зарплата зросла на 30,4%.

Фахівці, таке різке підвищення рівня зарплати називають аферою перед МВФ.

«Тут звичайнісінька афера. Дивіться, як вважає Держстат середню зарплату по країні: по-перше, враховує фонд заробітної плати, по-друге, бере число офіційно працюючих і просто ділить. Тобто не плюсує зарплати. Що ж зробив Держстату? Він зменшив кількість працюючих. Дійсно, у нас кількість офіційно працюючих менше: у нас була велика частка тих, хто працює неповний день. Він тих, хто неповний день працює, відкинув і взяв тільки тих, хто працює повний день, і поділив фонд оплати. В результаті, різко зарплата підвищилася - за листопад 4000, за грудень 5000», - пояснив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко механізм такої хитрої «реформи».

Фахівці припускають, що таким чином уряд намагається обдурити МВФ, надавши їм «покращені» показники.

«Для чого Яценюк це зробив? Він хотів обдурити МВФ! Що сталося: за 11 місяців у нас падіння реальної заробітної плати майже 22%. МВФ злий! А вони намалювали номінально і за підсумками 2015 падіння реальної заробітної плати - 10%, а 2014 було 13%. Ура! Успіх!», - вважає Охріменко.

Також читайте: