Вугільна криза. Чи буде Харківщина з теплом і світлом

2943
Теплоелектростанції країни працюють у зимовому режимі.

Як розповіли в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості України, запаси вугілля не збільшуються через високе навантаження на теплову генерацію в умовах високого споживання і ремонтів на п'яти з 15 блоків АЕС.

За даними Міненерго, на складах накопичено менше 1,5 млн т вугілля, в той час як, за підрахунками експертів, зараз мінімальна потреба складає близько 2,5 млг т, з яких на антрацитове вугілля має припадати близько мільйона тонн.

«Протягом минулого тижня ми спалювали 80-85 тис. т вугілля на добу, що аналогічно спалює приблизно при 10 градусах морозу. Як правило, в цей період спалюється 60-65 тис. т на добу, саме через таку різниці не відбувається накопичення запасів», - підкреслив міністр енергетики та вугільної промисловості України Володимир Демчишин.

За попередніми даними, щоб забезпечити належним чином роботу об'єктів енергетики в осінньо-зимовий період, уряду країни необхідно закупити мінімум 3,5 млн т вугілля-антрациту. З урахуванням того, що зима буде м'якою і короткою. Якщо ж холоди розпочнуться раніше, і температура опуститься нижче мінус десяти, то палива знадобиться вдвічі більше. За словами віце-прем'єр-міністра України Валерія Вощевського, на даний момент на закупівлю чорного золота Кабінет міністрів виділив 2 мільярди гривень.

Експерти відзначають, що в першому півріччі 2015 року аварійність блоків ТЕС збільшилася на 60%. Модернізацію проводили виключно приватні енергокомпанії. А більшість державного обладнання ТЕС відслужило уже по 60-70 років.

За словами голови Незалежної профспілки гірників України Михайла Волинця, через дефіцит палива вже зупинені ряд ТЕС. Якщо ситуація найближчим часом не зміниться, зупинок буде більше.

«Справа в тому, що теплові станції генерують близько 40% електроенергії в країні, з яких половина працює на антрацитному вугіллі. Це вугілля видобувається в Україні, але ця територія зараз не підконтрольна офіційному Києву», - підкреслює Михайло Волинець.

При цьому, через необачність чиновників (торік була схожа ситуація) населення може зустріти зиму не тільки з ліхтариками та свічками, а й укутуючись в пледи.

«Ми бачимо таку ситуацію, коли наше населення, промисловість і вся країна вже в листопаді може залишитися без освітлення, опалення, з усіма критичними наслідками цього розвалу», - припускають в Незалежній профспілці гірників.

Про можливі віялові відключення говорять і в самому Міністерстві енергетики та вугільної промисловості. При цьому запевняють, що найближчим часом всі ТЕС будуть забезпечені паливом.

«На цю зиму ми готуємо графіки погодинного відключення. Це вимушений захід, проте ми не передбачаємо його застосування в тому випадку, якщо на складах буде 2,7 млн т вугілля», - пояснює заступник міністра профільного відомства Олександр Светелик.

Теоретично закупити необхідне паливо Україна може в чотирьох країнах - Росії, Бразилії, Китаї та Південній Африці. За словами міністра енергетики та вугільної промисловості Володимира Демчишина, є достатньо пропозицій щодо такого виду палива. Але навряд чи це дозволить нашій країні уникнути восени і, можливо, взимку проблем із забезпеченням електроенергією та теплом.

За попередніми підрахунками, вугілля надійде в Україну не раніше другої половини жовтня. І як зазначають фахівці, це при найоптимістичнішому розкладі.

Нагадаємо, що 10 серпня Центренерго ухвалило рішення про зупинку найбільшої теплоелектростанції в Харківській області Зміївської ТЕС у зв'язку з відсутністю палива. «Вимушена зупинка сталася через те, що 9 серпня пошкодили залізничні колії на перегоні між залізничними станціями Ясинувата - Скотовате», - повідомили в Центренерго.

Як розповідають фахівці, єдиний вихід - це швидке реагування на проблему і пошук можливостей для доставки вугілля автомобільним транспортом поки залізничний шлях не відремонтують. Якщо найближчим часом вихід не буде знайдений, то на території окремих областей східної України розпочнеться енергетична криза.

Також читайте: