Сумнівна томатна паста з'явилася на харківських прилавках

5328
Виробники приховують багато фактів.

Фахівці ДП «Харківстандартметрологія» провели контрольну закупівлю томатної пасти від дев'яти різних виробників. Результати експертизи показали, що вісім з них не відповідають нормативам за різними показниками. Єдиний зразок, що не викликав ніяких нарікань у фахівців, виявилася томатна паста «Чумак».

Експерти купили томатну пасту в супермаркетах ТОВ «Сучасний модерн» і «Рост». Як розповіли в прес-службі ДП «Харківстандартметрологія», на дослідження взяли продукцію торгових марок: ТМ «Маринадо» (у скляних банках масою 500 г); ТМ «Гурман» (у скляних банках масою 510 г); ТМ «Чумак» (у скляних банках масою 350 г.); ТМ «Наш продукт» (у скляних банках масою 530 г); ТМ «Віват томат» (у металевих банках масою нетто 380 г); ТМ «Хуторок» (у скляних банках масою 500 г); ТМ «Помідора» (у скляних банках масою 480 г); ТМ «ГОСТ ПІВДНЯ» (у скляних банках масою 480 г); ТМ «Господарочка» (у скляних банках масою 500 г).

Згідно з нормативами, томатна паста - це концентрований томатний продукт, який містить від 25% до 40% сухих речовин. Однак, в продукції ТМ «Наш продукт» фактично їх виявилося 18,6%. Крім того, на упаковках томатних паст ТМ «Наш продукт» і «Віват томат» невірно вказали масові частки - 23-25% і 28-30% замість 25% і 28% або 30%.
Томатну пасту готують зі свіжих помідорів і солі, а в продукції першого сорту дозволяється використовувати консерванти. Додавати воду, крохмаль, загусники і барвники заборонено.

Так, в томатній пасті ТМ «Віват томат» фахівці виявили крохмаль в кількості 13,9%. У продукції ТМ «Гурман» виявили завищений вміст консерванту - при нормі не більше 0,08%, в даній пасті виявили 0,11% А в томатній пасті ТМ «ГОСТ ПІВДНЯ» зміст сорбінової кислоти фактично становить 0,09%, бензоату натрію - 0,06%, тобто сумарно - 0,15%, замість сумарно не більше 0,08%, як це дозволено вимог ДСТУ. У томатній пасті вищого сорту консерванти заборонені, але продукції ТМ «Господарочка» містився консервант бензоат натрію - 0,02%.

Крім того, томатна паста повинна мати натуральний червоний колір без застосування синтетичних барвників. Однак, в продукції ТМ «Наш продукт» експерти знайшли барвник спеціальний червоний (Е-129) у кількості 9,4 мг / кг.

Проблеми з маркуванням були у восьми виробників з дев'яти. У томатних пастах ТМ «Помідора» і «ГОСТ ПІВДНЯ» на маркуванні заявлено використання води питної, що, як уже згадувалося, що не дозволяється нормативом. Не вказаний сорт в томатних пастах ТМ «Наш продукт», «Віват томат» і «Гурман». А у складі продукції ТМ «Гурман», «Маринадо» і «Хуторок» не вказано консервант, який за фактом був виявлений.

 «Всі виявлені в ході експертизи невідповідності говорять про порушення технологій при закладці сировини, а також недостатньому контролі за якістю продукції з боку керівництва підприємств-виробників», - зазначив гендиректор ДП «Харківстандартметрологія» Володимир Величко.

Щоб купити якісну томатну пасту, відзначає експерт, покупцям необхідно звертати увагу на її зовнішній вигляд і консистенцію. Хороша паста повинна бути червоною, мати однорідну консистенцію, без темних вкраплень і часточок помідорів. Якщо на упаковці немає інформації про склад продукту, терміни та умови зберігання, дата виробництва або термін придатності нанесені нечітко, такий продукт брати не варто.

З результатами досліджень можна ознайомитись тут.

Також читайте: