Шокуючий удар завдадуть по курцям

4435
Ціни на сигарети знову злетять.


В Україні гряде чергове подорожчання. На цей раз під приціл потрапили сигарети. Збільшення ціни на них пов'язано з тим, що в наприкінці 2015 року Верховна Рада внесла зміни до Податкового кодексу і підвищила вартість акцизів.

Фахівці передрікають, що в найближчому майбутньому ціна пачки сигарет складе в середньому 15 гривень. Саме таку вартість озвучили в тютюнової компанії «JTI Україна».

«Це необхідний крок, який присіче практику продажу тютюнової продукції за цінами нижче собівартості та накопичення запасів продукції перед підвищенням акцизу. В результаті бюджет може отримати на 1500000000 грн. більше надходжень від акцизу і ПДВ вже цього року », - повідомив директор відділу корпоративних питань« JTI Україна »Олександр Когут.

За словами експертів, найбільш прийнятною буде ціна 16-17 гривень за пачку.

«Введення мінімальної ціни на рівні 17 гривень ставить усіх у рівні конкурентні умови», - заявив президент ГО «Національна організація роздрібної торгівлі» Юрій Бондарєв.

Він також висловив упевненість, що в разі припинення цінових воєн всі виробники тільки виграють.

«Якщо цінові війни зупиняться, а роздріб отримає достатній ресурс - скажімо, хоча б більше 10% від фінальної ціни, ці кошти зможуть піти на розвиток бізнесу, організацію нових зручних для споживачів форматів торгівлі, і, що найважливіше, на створення нових робочих місць », - зазначив Юрій Бондарєв.

Чиновники також сподіваються, що за допомогою підвищення ціни на сигарети вдасться якщо не побороти контрабанду в Європу, то хоча б скоротити її потік. І поліпшити здоров'я українців - курити стане дорожче, так що купувати сигарети будуть менше, розраховують експерти.

Раніше глава відділу контролю за тютюном в МОЗ Костянтин Красовський вже заявляв, що низькі ціни на тютюнові вироби дійсно сприяють збільшенню куріння.

«Якщо в 2008 році було продано 124 млрд сигарет, то в 2014-му - 73,5 млрд», - говорить Костянтин Красовський.

Однак більшість харків'ян скептично ставляться до прийдешніх змін.

«Чим дорожче сигарети, тим більше шкоди для населення, - говорить харків'янин Микита. - Просто якщо людина раніше палив дорогі сигарети, то тепер перейде на дешевий і неякісний тютюн ».

«Я не курю і мені без різниці, скільки коштують сигарети, - розповідає Артем. - Але де гарантія, що слідом за ними не зростуть ціни на все інше? Як кажуть спекулянти, «у всіх дорожчає, значить і у нас дорожчає».

Також читайте: