Різдвяний стіл влетить у копієчку

2847
Експерти підрахували, у скільки обійдеться зустріти гостей.


Напередодні найголовнішого релігійного свята - Різдва Христового - українці сідають за святково накритий і щедрий стіл.

«ГХ» порахував, у скільки в цьому році харків'янам обійдеться бенкет. Аналітики прогнозують, що багато хто в цьому році українці будуть відмовлятися від делікатесів.

За даними Державної служби статистики, за минулий рік споживчі ціни в Україні зросли мінімум на 42,3%.

Зокрема, морква - в 3 рази, капуста - в 4 рази, буряк - в 2,5 рази, картопля - на 67%. Лук за рік подорожчав більш ніж в 3 рази - до 10,75 грн./кг. Зростання цін на інші продукти харчування склав 60-70%. Яловичина, свинина, м'ясо птиці, ковбаса, сметана і молоко зросли в ціні на 30-33%, а масло і сир - на 20%. Виріс у ціні і алкоголь.

«Дорожчає, цілком очікувано, те, що імпортується і прив'язане до валюти. Трохи менше зростає в ціні те, що вироблятися у нас, але зростання все одно неминучий - у зв'язку з економічною ситуацією збільшується вартість логістики і виробництва, - говорить гендиректор Української торгової асоціації Ігор Кишко. - Не треба забувати, що є і сезонні подорожчання окремих продуктів, наприклад, яєць».

За словами харків'ян, цьогорічне Різдво доведеться відзначати без витребеньок.

«Вирішили економити на випивці: цього року обійдемося шампанським. На салати купимо самі недорогіеінгредіенти, та й майонез можна взяти подешевше. Різноманітимо стіл соліннями», - каже Оксана.
«Щоб заощадити, відмовилися від солодощів. А ось червону рибу все ж вирішили взяти - побалувати себе», - ділиться Марина.

Також читайте: