Природа посіяла паніку серед харківських аграріїв

2571
Фахівці дають розмиті прогнози.

За даними Міністерства аграрної політики і продовольства, всього в Україні засіяно зерновими 6743 тис. га, що становить 91% від прогнозованого. Зокрема, 5684 тис. Га аграрії засіяли озимою пшеницею та тритикале (92%), 146 тис. га - житом (93%), 913 тис. га - ячменем (87%).

Однак, за словами фахівців, в поточному році стан озимих під питанням. Через осінню посуху сходи отримано лише на 5,8 млн. Га, що становить 86% від засіяних площ, т. Е. На 14% полів озимі не зійшли. Але й з тих, що зійшли, в доброму та задовільному стані знаходиться лише 67% - на площі 3,85 млн. га, решта 33% на 1,93 млн. га - це слабкі і зріджені сходи.

У профільному міністерстві дають більш позитивний прогноз.

«На даний момент інформація наступна, не зійшло 12% зернових і в зрідженому стані десь 29-30%. Але погодні умови вирівняли ситуацію, ми пройшли критичну фазу, коли був ризик наступного року мати проблеми з майже 10 млн тонн зернових, якщо порахувати ту кількість, що не зійшло. Тепер наші прогнози більш позитивні», - підкреслив міністр аграрної політики і продовольства Олексій Павленко.

Як розповідають харківські аграрії, говорити про стан і прогнозах по озимим складно.

«Говорити про прогнози важко. Тепла зима з одного боку добре - частина озимих почала знову проростати, а з іншого боку - ті озимі, які проросли раніше, померзли через морози на початку грудня. Всі прогнози будуть залежати від зими, яка буде далі», - розповів «ГХ» провідний науковий співробітник інституту рослинництва ім. В. Я. Юр'єва НААН Сергій Авраменко.

За словами фахівців, теплий грудень може збільшитися кількість врожаю на 5-7%. Однак, тепла не вистачило «проблемним» областям - Харківській, Дніпропетровській та Запорізькій.

«За рахунок теплий грудень збільшилася кількість сходів. Значна частина посівів (близько 18%) в листопаді місяці були без сходів взагалі. Безумовно, під впливом таких позитивних аномалій кількість сходів збільшилася», - розповідає начальник відділу агрометеорології Українського гідрометцентру Тетяна Адаменко.

Харківські аграрії відзначають, що ті поля, які потрапили під дощ - на них озимі почуваються нормально.

«Дощі йшли смугами. Наприклад, є поле, розділене дорогою, так з одного боку дощ був, а з іншого - посуха. Найстабільніша ситуація в господарствах Балаклійського району», - зазначив «ГХ» Сергій Авраменко.

Фахівці дають тільки єдиний прогноз, що в наступному році озимих зернових буде істотно нижче врожаю цього року. Навіть якщо зима буде відносно сприятливою, то у більш слабких і незміцнілих сходів все ж менше шансів її благополучно пережити. Приміром, якщо протягом декількох минулих зим погіршення стану і загибель сходів становила в середньому 5% від їх загального числа, то нинішньої вона може досягти 7-10%. Якщо ж зима буде морозною, малосніжною, коли спостерігатимуться різкі перепади температур, то загинути може до половини посівів.

Також читайте: