Підвищення соцстандартів обернеться крахом

2822
Експерти передрікають економічну катастрофу.

Підвищення соціальних стандартів, про який неодноразово з початку року говорили перші особи держави, все ж таки відбулося.

За відповідне рішення депутати проголосували 17 вересня.

Відтепер прожитковий мінімум становитиме 1330 грн., А мінімальна зарплата - 1378 грн.

Також Кабмін затвердив нову тарифну сітку для розрахунку зарплат. За словами прем'єр-міністра Арсенія Яценюка, вона буде включати в себе 25 розрядів. Перший розряд - це висококваліфіковані працівники: вчителі, лікарі, працівники культури. Вони отримають надбавку до зарплати у розмірі 19%. Пенсійні та інші соціальні виплати піднімуться не менше ніж на 13%.

«Збільшення прожиткового мінімуму і пенсій в результаті призводить до зростання інфляції, - каже бухгалтер Марина. - Підприємства будуть змушені збільшити вартість своєї продукції, що в підсумку, обернеться черговим подорожчанням».

За словами експертів, рішення уряду - всього лише передвиборчий піар-хід.

«Соцстандарти піднімуться всього на 13%, - говорить голова всеукраїнської громадської організації« Союз захисту підприємництва »Сергій Доротич. - При цьому рівень інфляції сьогодні становить близько 46%, тарифи та ціни безперервно ростуть, а рівень зарплат залишається колишнім. Ця псевдореформа не відповідають економічним реаліям».

На думку економіста Всеволода Степанюка, підвищення соціальних стандартів - типовий для політиків хід перед виборами, коли вони хочуть якось вислужитися перед виборцями.

«Таку подачку практикували практично всі можновладці. Нинішні політики теж перейняли цей досвід. Але дуже мало додали. Крім того, коли вони заявляють, що на ці цілі є 20 млрд гривень, хоча насправді, згідно з розрахунками, потрібно 50 млрд, то стає незрозуміло, де вони ці гроші будуть брати», - зазначив експерт.

Також читайте: