Майже 100 тисяч гривень під бізнес без повернення. Хто з харків'ян може розраховувати на держдопомогу

2116

З 1 січня 2022 року безробітні малозабезпечені українці зможуть отримати фінансову допомогу від держави для початку власного бізнесу в рамках нової програми "Рука допомоги". На реалізацію цієї програми у держбюджеті цього року закладено близько 100 млн. грн.

Про це повідомили у Мінсоцполітики України.

Йдеться про безвідсоткову фінансову допомогу розміром до 15 мінімальних зарплат (на початок 2022 р. – 97 500 грн.). Ці гроші можна використовувати тільки для оплати рахунків на придбання необхідного для заснування власної справи обладнання та матеріалів. За три роки їх доведеться повернути.

Як зазначають у відомстві, перевага цієї програми в тому, що сума, що повертається, зменшується на розмір сплачених за три роки податків і єдиного соціального внеску. Крім того, якщо такий підприємець працевлаштує ще двох осіб за направленням центру зайнятості, повертати допомогу державі взагалі не потрібно.

Для отримання грошей за програмою "Рука допомоги" слід звернутися із заявою до Центру зайнятості за місцем проживання. Крім того, до Центру зайнятості необхідно надати довідку про відсутність притягнення до кримінальної відповідальності, судимості та бізнес-план майбутньої справи.

У центрах зайнятості також мають допомогти майбутнім підприємцям розробити бізнес-план.

Також читайте: