Чи потрібні трудові книжки: думки експертів

3319
Фахівці пояснили, навіщо скасовувати трудові книжки.

Щоб скасувати трудові книжки потрібно внести зміни до 22 законів. Якщо не брати це до уваги, то «трудові» можна сміливо скасовувати. На думку одного з головних організаторів нововведення Миколи Гайдая, трудові книжки не потрібні. На їх зміну прийшли електронні реєстри.

«У питанні оформлення пенсій важливо розуміти, що трудова книжка не є документом, за яким встановлюється розмір пенсії і визначається трудовий стаж. З 2000 року в Україні існує Єдиний реєстр застрахованих осіб: він ведеться в електронному вигляді і містить дані про платежі до Пенсійного фонду на кожного працівника. Саме за відрахуваннями і визначається страховий стаж працівника, згідно з яким потім оформляється пенсія», - говорить експерт.

При цьому трудовий стаж, отриманий до 2000 року, потрібно буде як і раніше підтверджувати відповідними документами від колишніх роботодавців із зазначенням сум, сплачених до Пенсійного фонду.

За підрахунками фахівців, ліквідація «трудових» дозволить заощадити близько 500 мільйонів гривень, так як скоротиться кількість працівників кадрів.

Також скасування трудових книжок підтримує і Міністр соціальної політики Павло Розенко, але уточнює, що потрібно для початку вирішити багато питань і нюансів.

«У нас є проблема з персоніфікованим обліком українців. Начебто база Пенсійного фонду і є, але вона не централізована, і працює тільки по регіонах. Тобто, якщо людині потрібно підтвердити свій трудовий стаж, а він працював у кількох областях, то доведеться відправляти запити в різні обласні центри», - підкреслює Павло Розенко.

У ГУ Пенсійного фонду України в Харківській області існування персоніфікації громадян підтвердили, але як насправді буде працювати регіон, якщо скасують трудові книжки, пояснити поки не можуть. Посилаються на те, що ось коли скасують, тоді й буде ясно як «жити» далі.

А ось в Департаменті праці та соціальної політики Харківської міської ради були більш говіркі. Пояснили, що про 100% роботу реєстрів можна буде судити не раніше 2035 року.

«У жінок обов'язковий страховий стаж - 30 років, а у чоловіків - 35. Порахуйте самі, якщо персоніфікований реєстр працює тільки з 2000 року, значить, про те чи зможе він повністю замінити трудові книжки, можна буде судити починаючи з 2035», - підкреслює директор Департаменту Лариса Болгова.

Нагадаємо, що Міністр економічного розвитку і торгівлі України Айварас Абромавічус заявив про рішення скасувати трудові книжки.

Також читайте: