Новий урожай: чи буде Харків з хлібом

2625
Обсяг виробництва в рослинництві істотно скоротився.

У регіоні триває збиральна кампанія. За даними Департаменту агропромислового розвитку ХОДА, вже прибрано близько 70% полів. Кажуть, що Харківський регіон знаходиться в числі лідерів в Україні за темпами і за кількісним валовому збору врожаю.

За словами заступника директора профільного Департаменту Олександра Нездюри, цього року посівна починалася зі складнощами. Через величезної кількості опадів засівання полів довелося відкласти практично на місяць. При цьому травня видався досить сухим, що не дало можливість рослинам піти в зростання з повною силою.

«39 центнерів з гектара, що в порівнянні з минулим роком на 7-8 центнерів з гектара менше. Площа засіяних полів - на 100 тисяч гектар більше, що дає надію на збір урожаю в кількісних показниках минулого року, незважаючи на всі погодні умови », - говорить чиновник.

Згідно з інформацією Державного комітету статистики, на 1 липня в країні було зібрано лише близько третини минулорічних обсягів зернових, причому ячменю - на 52,3%, а пшениці - на цілих 89,7% менше, ніж торік.

За підрахунками статистиків, у першому півріччі обсяги виробництва в рослинництві зменшилися практично на 30%. За словами експертів, найбільше зниження виробництва відбулося на державних аграрних підприємствах - на 58,7%, а от у невеликих господарствах, обсяги виробництва зменшилися лише на 9,4%.

«Всього за останні півроку Україна більш ніж наполовину скоротила виробництво в аграрному секторі», - повідомляють в Держстаті.

Як повідомляють у Міністерстві аграрної політики і продовольства України, в країні зібрано більше 30 мільйонів тонн зерна нового врожаю.

«Вже намолочено майже 50% всього нового врожаю, тобто 30,1 мільйона тонн ранніх зернових намолочено на площі 8,7 мільйона гектарів», - повідомив міністр Олексій Павленко.

Також читайте: