На Харківщину насувається льодовиковий період

3586
Опалювальний сезон знову може бути зірваний.


Міністр енергетики та вугільної промисловості України Володимир Демчишин зриває надання кредиту Європейським банком реконструкції та розвитку для НАК «Нафтогаз України». Про це заявив прем'єр-міністр Арсеній Яценюк.

«Позиція Міненерговугілля поставила під загрозу отримання Україною 300 млн доларів», - сказав він.

Раніше ЄБРР погодився надати кредит в 300 млн доларів НАК «Нафтогаз України» для закупівлі газу, необхідного для закачування в підземні сховища, з метою забезпечення безперебійного транзиту до ЄС в зимовий період.

Однак Володимир Демчишин відмовився від умов, на яких Європейський банк реконструкції та розвитку готовий був кредитувати НАК «Нафтогаз України». Міністр ще у вересні направив кілька листів в ЄБРР з поправками до плану реформ в управлінні «Нафтогазом», проте всі вони були відхилені банком.

Сам же Володимир Демчишин називає звинувачення Арсенія Яценюка в неналежній роботі Міненерговугілля «безпідставними».

«Коли говорять, що вугілля недостатньо - це неправда. Насправді його набагато більше. Коли називають цифри в 2,2 мільйона тонн вугілля, вони не відповідають дійсності, адже ми маємо вже понад 2,5 мільйона тонн», - сказав міністр.

Крім того, Демчишин підкреслив, що в Україні згідно з укладеними контрактами ще будуть поставки вугілля.

«Мені здається, прем'єр навмисно перебільшує, щоб зробити когось винним», - зазначив чиновник.

Як відзначають експерти, Україна зможе пройти зиму з накопиченими обсягами вугілля і газу лише у випадку, якщо не буде сильних морозів.

«Але мова все одно йде про зрив опалювального сезону, оскільки не можна працювати в такому режимі, що називається «з коліс» - що привезли, то і спалили, - говорить експерт з питань ЖКГ та енергетики Інституту суспільно-економічних досліджень Дмитро Довженко. - Угля на складах електростанцій повинно бути на 15 днів роботи, а в Україні деякі виробляли все до останньої тонни і зупинялися. Це недопустимо. При сильних морозах існуючих запасів вугілля Україні не вистачить, і почнуть або відключати споживачів або у терміновому порядку закуповувати вугілля у РФ, але швидко здійснити це не вийде. Пройде місяць, поки вугілля потрапить в топку котла. Люди залишаться без тепла в квартирах».

Тим часом в обладміністрації запевняють, що загрози зриву опалювального сезону на Харківщині немає.

За словами директора обласного департаменту ЖКГ Сергія Магдисюка, процес підключення до теплопостачання в регіоні проходить згідно з графіками. Станом на 15 жовтня опалювалися 73% житлових будинків, всі дитячі садки та школи області. Тепло подали в 1 029 з +1036 установ охорони здоров'я.

Як зазначив начальник обласного управління ПЕК Олексій Білоцький, всі теплопостачальні підприємства регіону підписали договори на постачання газу з НАК «Нафтогаз України». Є договори і у тих підприємств, які працюють на твердому паливі.

Зокрема, на Зміївській ТЕС сьогодні зберігається 10 тис. тонн вугілля - цього достатньо для роботи одним блоком, як мінімум, до кінця року. При цьому запаси вугілля на станції постійно поповнюються, чергова велика партія палива очікується в листопаді. Також згідно з графіками поповнюються запаси ТЕЦ «Есхар» і ТЕЦ-5.

Також читайте: