Над Харківщиною нависла загроза

2801
Городяни можуть залишитися без тепла і води.


Як повідомляють в «Харківобленерго», їх найбільшими боржниками як і раніше залишаються КП «Харківводоканал» і КП «Харківські теплові мережі».

«Заборгованість «Харківводоканалу» складає 486 млн.грн., ХТС - 95 млн.грн. Рівень поточних розрахунків комунальних підприємств в лютому не перевищує 30%», - відзначили «ГХ» на підприємстві.

При цьому в «Харківобленерго» відзначають, що поки заборгованість не буде погашена, до комунальних підприємств буде застосовуватися такі заходи як відключення світла.

«На сьогоднішній день подачу електроенергії обмежили у допоміжні і адміністративні будівлі, промислові потужності поки не чіпали», - розповів «ГХ» прес-секретар «Харківобленерго» Володимир Скічко.

Він підкреслив, що триває розробка такої схеми, як подача електроенергії згідно з рівнем оплати.

«Ви ж розумієте, що це складне питання. Кожен день проводяться переговори між керівництвом підприємств, а також з представниками міської та обласної влади. Шукається компроміс», - зазначив Скічко.

Що очікує харків'ян, якщо підприємства все ж переведуть на «економний» режим подачі електрики, в «Харківобленерго» не беруться припускати. Єдине відзначають, що все буде залежати від самих боржників, як вони налагодять роботу.

За даними «Харківобленерго», в тарифах Водоканалу закладені кошти для щомісячної оплати за електроенергію в розмірі 45 млн. гривень. Фактичне споживання водопостачальним підприємством електроенергії становить 41 млн. гривень і коштів цілком вистачає для оплати. При цьому весь економічний тягар заборгованості Водоканалу перекладено на «Харківобленерго». На підприємстві ж повідомляють, що воно повністю позбавлене оборотних коштів для виконання виробничої діяльності, що може привести до катастрофи.

«В умовах складних погодних умов це може призвести до техногенної катастрофи через відсутність матеріалів для виконання аварійних робіт і невиплати зарплати працівникам», - повідомили в «Харківобленерго».

Також читайте: