Міністерство агрополітики сіє паніку

2128
Чиновники побачили реальну загрозу.

За даними Мінагрополітики, озимі пшениця, жито і ячмінь посіяно на 6582 тис. Га, що становить менше 90% від прогнозу посівної площі і на 0,8 млн. Га менше, ніж було засіяно на цей же час торік.
Оскільки сіяти доводилося в сухий грунт, до кінця жовтня сходи були отримані лише на 55% площ. Але й тут третя частина паростків виявилася слабкою і пошкодженої.
Дощі, які пройшли в країні у другій половині жовтня, кардинально ситуацію вони не змінили. Якщо в північно-західному регіоні стан озимих посівів більш-менш благополучне, то на сході ситуація залишає бажати кращого. Тут, окрім засухи, «допомогли» і нічні заморозки, які загальмували процес зростання посівів.
«Недобір пшениці в 2016 році може скласти 10 млн тонн. Це реальна загроза на наступний рік », - запанікував замміністра аграрної політики і продовольства Ярослав Краснопольський.
«Нинішнє потепління і дощі поправлять справи лише в південних областях, де сходи можуть відновити вегетацію і увійти в зиму досить зміцнілими. В інших регіонах ситуація вже навряд чи істотно зміниться », - зазначила начальник відділу агрометеорології Гідрометцентру України Тетяна Адаменко.
На думку харківських аграріїв, урожай цього року буде найгіршим за останні 20 років. Ринок моментально відреагував на ситуацію, що склалася, і пшениця вже почала дорожчати.
«Хліб, швидше за все, скоро подорожчає. Пшениця вже зараз виросла в ціні на 5-10%, до весни підніметься на всі 50%. Думаю, борошно подорожчає на стільки ж, а в роздробі зросте в ціні на всі 70%. Якщо не заборонять вивіз зерна за кордон, залишимося без хліба », - прогнозує директор однієї з агрофірм Дмитро Третяк.

Також читайте: