Курс долара: місцеві вибори стануть відправною точкою

3197
До виборів долар залишиться на колишньому рівні.

Традиційний стрибок курсу долара можна очікувати відразу після виборів наприкінці жовтня. Як розповідають експерти, перед виборами гривня буде тільки зміцнюватися, а курс долара буде йти вниз.

«Будь-яка партія, яка йде на місцеві вибори, повинна ставити всякі намети, наймати людей, які там працюватимуть, клеїти якісь наклейки. Це можуть бути як і студенти, так і пенсіонери. Таким людям, як правило, платять у гривнях, а загашники у партій, які підуть на ці вибори, як правило, в доларах », - пояснив екс-міністр економіки Сергій Терьохін.

Тому, щоб бабусям оплачувати їхню роботу, будуть змінюватися долари. Тобто, коли приносять в обмінки багато доларів, пропозиція доларів виросте, а отже курс долара може почати падати. А от після виборів, як правило, буває зворотна історія. Коли зекономлені гроші на бабусь нестимуть обмінювати назад у валюту, то її курс поповзе вгору.

«Місцеві вибори в цьому році будуть дуже показовими і з великими витратами. Я думаю, що в жовтні ви отримаєте десь близько 22-х гривень за долар, може бути, навіть менше, а от відразу після виборів буде 23-24. Такий мій прогноз», - підсумував Терьохін.

На думку економіста Еріка Наймана, до кінця поточного року курс долара збережеться на позначці 25 гривень, а вже в 2016 році - виростить до 30-35 гривень за долар.

«Для цього цілий комплекс причин - і торговий баланс, платіжний баланс, і погашення боргів і гроші гастарбайтерів, і зовнішні ринки, і стагнація економіки, і місцеві вибори в Україні», - розповів Ерік Найман.

На думку експерта, головна проблема полягає в тому, що в Україні немає валютного ринку. Якщо немає ринку, отже, немає і ринкового курсу. Якщо він не з'явиться, говорить Найман, то буде збільшуватися розбіжність між чорним ринком і офіційним курсом.

Також читайте: