Харків'ян змусили вийти на чорний ринок

2678
Кількість обмінних пунктів суттєво збільшилася.

Згідно з даними Національного банку України, за минулий рік кількість пунктів обміну валют у країні збільшилася на 70%. Так, на 1 січня поточного року їх кількість склала тисяча дев'ятсот вісімдесят вісім точок.

За словами фахівців, таке зростання кількості обмінників викликаний тим, що вже тривалий час діють адміністративні заходи НБУ щодо обмеження обсягу купівлі валюти населенням.

«Зараз легально в банку можна купити протягом одного операційного дня приблизно 150 доларів. Природно, що така сума не завжди покриває потреби клієнта. Якщо людині потрібно купити більшу суму, то у нього є два виходи: або користуватися обмінником, або йти в банк - і ходити туди протягом декількох тижнів. Будь дефіцит, навіть штучно створений в результаті адміністративних заходів, викликає ажіотажний попит, і ми знаємо ще з часів планової економіки, що завжди знаходяться структури, які готові цей «тіньової» попит задовольнити», - пояснює економіст Олексій Кущ.

Як відзначають експерти, оцінити масштаб «чорного ринку» валют в масштабах країни дуже складно, оскільки, ймовірно, існують неформальні домовленості з національним регулятором, які дозволяють безперешкодно працювати нелегалам.

«Нацбанк зовсім не звертає увагу на роботу нелегальних пунктів обміну валют. Нацбанк ніби дає можливість нелегальному ринку на цьому заробляти. Це абсурд, таке не можна дозволяти однозначно, тому що фактично виходить так, що зараз не НБУ впливає на валютний ринок, а «чорний» ринок», - повідомив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

Із закриттям нелегальних обмінних пунктів в Харківській області важко. Згідно з даними податкової служби, за минулий рік було викрито одного бізнесмен, в рамках розробки конвертаційного центру. У серпні 2015 у нього при обшуку було вилучено - більше 1 мільйона 575 000 гривень, 2 500 фунтів стерлінгів, більше 1 мільйона 587 000 рублів, близько 334, 5 тисячі доларів і 27 200 євро.

Також читайте: