Які продукти будуть в дефіциті, а які в надлишку. Прогнози експертів

3784
У цьому році сільгоспники засіяли мало гречки та цукрових буряків.

 

На думку аграріїв, кількість площ в Україні, засіяних гречкою і цукровим буряком, занадто мало, щоб покрити потреби українців.

«Взяти, приміром, гречку. Щоб її вистачило, потрібно засіяти не менше 200 тисяч Га, торік засіяли 137 тисяч, і крупу довелося докуповувати в інших країнах, що відбилося на її ціні. Цього року засіяли ще менше - 108 000 Га, ймовірно, виникне дефіцит, доведеться її імпортувати, а значить, ціна підскочить. Передбачається, що такі ж проблеми виникнуть з житом і цукровим буряком», - кажуть експерти.

Министр Яресько спорит со статистикой

У Харківській облдержадміністрації заявили, що нашого регіону ці розрахунки не стосуються.

«Харківські аграрії завжди збирають в 2-3 рази більше гречки, ніж необхідно для покриття потреб регіону. З цим у нас ніколи проблем не було і не буде. В цілому по країні стояло питання кількості посівів гречки, але зараз, наскільки я знаю, воно вирішується», - розповів «ГХ» заступник директора департаменту агропромислового розвитку ХОДА Володимир Грицаєнко.

Як заявив віце-губернатор Харківщини Марк Беккер, регіон не буде відчувати нестачу і в цукрі.

«За нашими прогнозами, при середній врожайності буряків близько 400 ц/га цукру буде достатньо для того, щоб забезпечити ним Харківську область. Тим більше, що з минулих років у нас залишилося в запасі ще понад 20,5 тис. тон цукру», - сказав Марк Беккер.

Тим часом, у Міністерстві АПК обіцяють, що овочами Україна буде забезпечена понад норму. Серед причин - закриття для українських виробників ринків Білорусі, Казахстану та Росії.

Також читайте: