Харківських ласунів позбавили радості

3053
Українцям доводиться економити на солодощах.


У початку року продукти харчування в Україні в порівнянні з минулим роком подорожчали на 47%. Про це повідомили в прес-службі «Українського клубу аграрного бізнесу».

Тим часом за січень-вересень доходи населення зросли всього на 17%, в результаті українці перейшли на дешевші продукти, у тому числі і солодощі.

«Люди перерозподіляють свої споживчі кошики і економлять на продуктах харчування, купуючи лише найнеобхідніші і доступні товари. У тому числі зменшується і споживання кондитерських виробів, що призвело до скорочення їх виробництва», - кажуть експерти.

Як відзначають експерти, вартість кондитерських виробів буде і надалі зростати, оскільки подорожчає цукор. За підрахунками аналітиків, тільки з 9 по 20 жовтня ціни на цей продукт вже виросли більш ніж на 7%.

Як повідомив заступник керівника «Публічного аудиту» Андрій Вігірінскій, підвищення вартості солодкого продукту може викликати зменшення майже на 30% посівів цукрового буряка, а також поганий урожай цього коренеплоду. А якщо менше аграрії зібрали буряка, то й менше буде вироблено цукру. А при відсутності додаткового посіву цукрових буряків можна очікувати подальшого зростання цін на цукор.

Тим часом в Україні виробництво цукру стрімко скорочується. Так, за даними асоціації «Харківцукор», в Україні працюють всього 36 цукрозаводів, хоча заявку на квоти подавали 63 підприємства. Головна причина - нестача сировини, викликана неврожаєм.

Зокрема, на Харківщині заявку на отримання квоти на виробництво цукру для внутрішнього ринку подавали шість заводів, але працюють лише чотири - ПАТ «Первухінський цукровий завод» Богодухівського району, ВАТ «Новоіванівський цукровий завод» Коломацького району, ТОВ СГП «Белоколодезянскій цукровий завод» Вовчанського району, ТОВ АПК «Савинська» Балаклійського району.

Як відзначають аналітики, до кінця року в Україні ціни на хлібобулочні вироби піднімуться в межах 20%. Причому вартість хліба в різних регіонах країни буде коливатися.

«Це буде залежати від політики місцевих виробників і місцевих органів влади. Що стосується так званого «соціального хліба», то його вартість буде залежати від дотацій влади. Будуть дотації - ціна збережеться, якщо ні - то зростання цін неминучий », - говорить президент Асоціації фермерів і приватних землевласників України Іван Томич.

За словами аграрія, на вартість хлібобулочних виробів вплине ряд факторів: подорожчання зерна та інших ресурсів, які використовуються при виробництві хліба.

«Якщо брати в середньому, то всі необхідні для випічки хліба ресурси збільшаться в ціні від 10 до 25%», - резюмував Іван Томич.

Також читайте: