Стихія випробовує харківських аграріїв

3239
«ГХ» з'ясував, ситуацію з озимими.

Перший місяць нового року приніс двоїсті почуття для харківських аграріїв. Як розповідають фахівці, сильні січневі морози не виправдали їх найгірших побоювань.

«На даний момент озимі посіви - живі, проте сильно ослаблені. Говорити про прогнози ще рано, оскільки найскладніший період ще попереду - це лютий-березень», - розповів «ГХ» провідний науковий співробітник інституту рослинництва ім. В. Я. Юр'єва НААН Сергій Авраменко.

За словами фахівця, морози, які були на початку місяця, випробуванням для озимих посівів не стали.

«Якби вдарили сильні морози, і снігу на полях не було, то тоді озимі посіви їх не пережили. Однак, різке потепління, дощ і мороз, які були днями - суттєво може підкосити їх стан», - зазначив «ГХ» експерт Сергій Авраменко.

Харківські аграрії пояснюють, що крижана кірка на озимих - це найстрашніше для них. Так як, через цю кірки у рослин починається брак кисню, і вони поступово задихаються.

На даний момент на Україну насуваються нові циклони, які завдадуть нового удару по посівам озимих.

«Пік похолодання припаде на 17-19 число, в ці дні на півдні прогнозується 5-12 градусів, на Правобережжі - 12-18 градусів, а в деяких районах Лівобережжя - 20-25 градусів нижче «нуля». Після цього трохи потеплішає, але все ж по-січневому холодно буде аж до кінця поточного місяця. Нові циклони принесуть із собою і нові опади, проте пройдуть вони не скрізь, і там, де снігу не буде, сходи озимих чекають нові випробування», - розповіла начальник відділу агрометеорології Українського Гідрометцентру Тетяна Адаменко.

Також читайте: