Харківщину чекає енергетичний колапс

4170
Регіону загрожує зрив опалювального сезону.


В українській енергетиці склалася патова ситуація, і ПЕК близький до колапсу через помилки в управління галуззю. Такої думки дотримується президент Центру економічного розвитку Олександр Пасхавер.

«У нас був дуже важкий минулий опалювальний сезон, і ми дійсно не зробили жодних висновків. Не використали час, щоб стабілізувати енергосистему», - говорить Пасхавер.

Експерт зазначає, що більшість обладнання теплоелектростанцій відслужило по 60-70 років. По суті, модернізацію проводили лише приватні енергокомпанії. У першому півріччі 2015 аварійність блоків ТЕС збільшилася на 60%.

У зв'язку з дефіцитом потужності в енергосистемі НЕК «Укренерго» відхиляє заявки електростанцій на профілактичні та поточні ремонтні роботи енергоблоків. Крім того, на складах ПЕК не вистачає вугілля та іншого палива.

Брак електроенергії в енергосистемі України досягає 3000 МВт на добу - і це влітку, до початку опалювального сезону. З приходом похолодання промисловим підприємствам доведеться обмежувати себе в споживанні електроенергії. А це, на думку експертів, негативно позначиться на ВВП країни, який у першому кварталі 2015 року та так знизився на 17,2%.

Особливо гостра проблема - з браком газу. Як повідомив міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин, до опалювального сезону Україні потрібно закупити 5-6 млрд куб. м блакитного палива. Однак де взяти кошти на придбання газу, чиновники досі не знають.

«Де закупити газ - ясно. На жаль, немає коштів. І це досить велика сума. Це більше мільярда доларів. Мені здається, що на даний момент це ключова проблема, над якою ми працюємо. Ведемо переговори з міжнародними фінансовими інститутами, які, ми сподіваємося, нас підтримають », - сказав Демчишин.

Міністр також додав, що ЄБРР готовий давати кошти, але «цей процес затягується».

Про критичну проблемі з газом говорив і прем'єр-міністр Арсеній Яценюк у ході виїзного засідання Кабміну в Харкові.

Зокрема, за словами прем'єра, загальний борг регіонів країни перед НАК «Нафтогаз України» становить близько 30 млрд грн, причому з початку року сума боргу збільшилася на 9 млрд грн.

Харківська область входить до числа найбільших боржників перед «Нафтогаз України»: борг регіону становить 2,048 млрд грн. Більше Харківщини заборгували за газ тільки Донецька, Дніпропетровська і Луганська області.

«І це ще за старими тарифами», - підкреслив Яценюк.

Окремо прем'єр-міністр зазначив ситуацію в енергетичному секторі України, який, за словами глави уряду, знаходиться в кризовому стані.

«Міністерство енергетики та відповідні компанії не готові до того, щоб забезпечити теплом і електроенергією країну», - зізнався Арсеній Яценюк.

Також читайте: